Lina Axelsson Kihlblom första transpersonen i en svensk regering

Publicerad 2021-11-30

Lina Axelsson Kihlblom (S) blir ny skolminister.

Hon har en bakgrund som rektor och är den första transpersonen som tar plats i en svensk regering.

– Jag kommer att ta med mig min övertygelse om att vartenda barn kan lyckas i skolan, säger hon.

I tv-serien ”Rektorerna” blev Lina Axelsson Kihlbom, 51, känd som rektorn som lyckades vända det dåliga resultatet för Ronnaskolan i Södertälje.

Nu blir hon ny skolminister på utbildningsdepartementet – och den första transpersonen i en svensk regering.

2015 släppte hon boken ”Kommer du tycka om mig nu?” där hon berättade att hon fötts med en manskropp och genomgått en könskorrigering.

Lina Axelsson Kihlbom är ny skolminister.

Föddes i fel kropp

För tidningen Icakuriren berättade Lina Axelsson Kihlbom 2018 om hur hon tidigt insåg att hon var född i fel kropp.

– Det var en flickas röst. Jag var nog inte mer än tre år när det blev tydligt för mig att jag hamnat fel. Det finns bilder på mig där jag som liten står naken i mammas högklackade och en rosa behå, säger hon till tidningen.

Hon beskriver hur ingen visste om att transsexualitet ens existerade, och hur hon länge trodde att hon var ensam i hela världen.

– Att leva i en kropp som inte är ens egen gör att man distanserar sig från den, att vara naken inför andra är fruktansvärt. Tänk dig att i tolv år duscha i fel omklädningsrum. Jag stod där i mina speedobadbyxor och längtade efter en baddräkt med stora prickar, berättar hon i artikeln i Icakuriren.

2015 berättade hon om den könskorrigering hon gjorde som 24-åring i tv-programmet ”Skavlan”.

Vill få alla att känna ”wow”

Den tidigare rektorn, tillika ledamot i Skolkommissionen, har lång erfarenhet av arbete inom skolan, och har gjort sig känd som en förändringsbenägen rektor och chef.

– Jag vill få alla att känna "wow, det går!" Med den känslan bli man ganska ostoppbar, har hon sagt i en intervju med Göteborgs-Posten.

Nyligen skrev Lina Axelsson Kihlbom en debattartikel i tidningen Skolvärlden där hon beskriver det moraliska dilemma som hon själv upplevt kan uppstå i arbetet inom fristående skolkoncerner:

”Kombinationen av vinstkrav, svag skolvalreglering och brist på öppenhet och offentlighet gjorde mycket till en gråzon där praktiken i det dolda är i utkanten av vad som är acceptabelt”.

Lina Axelsson Kihlbom är även utbildad jurist.

Här är hela nya regeringen 2021