Bonde hittade 2 600 år gammal stenplatta med text om ihjälstrypt egyptisk farao

Publicerad 2021-06-28

Några av de mest kända kvarlevorna från det forna Egypten är pyramiderna och sfinxen i Giza utanför Kairo

En egyptisk bonde har hittat en stenplatta – som tros vara 2 600 år gammal.

Arkitekter tror att plattans hieroglyfer handlar om en farao som omnämns i bibeln.

Apries regerade mellan 589 och 570 före kristus - innan han ströps till döds av sina egna.

Det var en bonde i Egypten som hittade det bibliska fyndet. Sandstensplattan är 231 centimeter hög och 104 centimeter bred – och kan vara 2 600 år gammal. I hieroglyferna på plattan skildras Apries, en farao som regerade i landet mellan 589 och 570 före kristus, och nämns i skriften Jeremia i Gamla testamentet under namnet ”Hophra”. Apries, som även kallades för ”Wahibre Haaibre”, skulle komma att strypas till döds av några av sina egna när han försökte återta tronen efter en militärkupp. Det skriver den grekiska författaren Herodotus, som ofta kallas för ”historiens fader”.

I och med det nya fyndet hoppas historiker kunna lära sig mer om Apries, vars torso och en sfinx finns att se på Louvre-muséet i Paris. Mostafa Waziri, generalsekreterare vid Egyptens turism- och antikvitetsministerie, säger i ett uttalande att plattan tycks ha att göra med en militär kampanj öster om Egypten som Apries ledde, skriver Daily Mail.

Längst upp på plattan har en solsymbol karvats ut, vilket arkeologer tror kan hänga ihop med den egyptiske solguden Ra. Bredvid den finns en representation av Apries och 15 rader av hieroglyfer. Dessa jobbar arkeologer nu hårt med att försöka tyda.