Regionens sportlovslarm: Toalettbesöken är problemet

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Sportloven pågår just nu för fullt i landet och därmed också fjällturismen.

Något som tvingat vissa kommuner att snabbt agera med låsta butiksdörrar, avstängda toaletter och entrévärdar.

”Vissa behöver även portabel toalett för att minska mängden besökare som bara ska gå igenom butiken för att gå på toaletten”, konstaterar länsstyrelsen i Värmland.

Sportloven är i full gång och med begränsade möjligheter att åka utomlands har fler i år valt att besöka den svenska fjällvärlden.

Något som gett konsekvenser för de omkringliggande länen.

Fjällturister skapar ökad trängsel

I Värmlands län, som tidigare varnat för att fjällturisterna har tagit semester från pandemin, konstaterar länsstyrelsen i sin veckorapport att smittspridningen återigen börjat öka.

”Generellt rapporteras en hög efterlevnad, även om det har rapporterats att den stora mängden fjällturister som passerar genom länet skapat ökad trängsel”, skriver länsstyrelsen.

Vidare konstaterar man att det är mycket folk i rörelse vissa tider under veckan och då på det större vägnätet i samband med stugbyte.

I och med att många åker till fjällen har det uppkommit trängsel i butiker och på mackarna längs de större vägarna. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
Foto: LASSE ALLARD
I och med att många åker till fjällen har det uppkommit trängsel i butiker och på mackarna längs de större vägarna. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

Tvingas låsa dörren

I Säffle, Grums, Sunne, Torsby och Filipstads kommun ser man fortsatt trängsel kopplat till butiker, restauranger och mackar längs de större vägarna där fjällturisterna stannar för att handla, äta, tanka och gå på toaletten.

I Torsby har vissa butiker tvingats placera värdar vid entrén för att styra upp besöksflödet, och det har även förekommit att verksamheter vid några tillfället fått låsa dörren för att begränsa antalet personer i lokalen.

”Verksamheter har låst toaletterna och skyltat om detta vid ytterdörren
för att undvika stora mängder besökare som bara ska låna toaletten”, skriver länsstyrelsen.

”Toabesöken är problemet”

Även i Säffle har flera verksamhetsidkare konstaterat att
det är just toalettbesöken som är problemet.

I Filipstad kommer man att sätta upp hänvisningsskyltar i centrum, som visar var kommunens offentliga toaletter finns:

”Detta för att minska trängsel för handlarna när fjällturister är behov av toaletter”.

I Torsby ser man även ett behov av stöd till handlare som behöver portabla toaletter för att minska mängden besökare som ”bara ska gå igenom butiken för att gå på toaletten”.

”Ett jätteproblem”

Anna Skogstam, biträdande smittskyddsläkare i Region Värmland, har tidigare sagt till Aftonbladet att hon känner oro över sportlovsveckornas utveckling:

– Det är väldigt oroande att folk nu verkar börja slappna av och tro att man kan fira sportlov som vanligt. Det är ett jätteproblem.

Redan under förra veckan konstaterade hon att framförallt serveringsställen, både på plats men också på vägen, utgjorde problem.

– Jag har förstått att de som jobbar där är lite uppgivna. De försöker göra allt de kan men rår ändå inte på fjällturisterna som kommer, sa Anna Skogstam då.

Åre: Flyttar på avgränsningarna

Även i Jämtlands län har man sett hur andelen smittade ökat igen den senast veckan, efter att ha legat på en platå i ett antal veckor.

I Åre kommun har man vid de senaste veckornas tillsynsbesök haft fler anmärkningar än tidigare, och en oro finns nu att smittspridningen återigen ska öka i och med sportloven.

Det finns även rapporter om att vissa verksamhetsutövare upplevs tänja på restriktionerna, och tendenser att allmänhetens inställning till att följa reglerna börjar svikta något.

Enligt länsstyrelsen upplevs även svårigheter i turiststråken där restriktionerna inte respekteras.

Exempelvis kommer hela familjer in i små butiker eller flyttar på avgränsningarna.

Foto: Terje Pedersen/TT
Skidåkare i fjällen. Genrebild.

PODD Mellin: Skärpning, Stockholm

Aftonbladet Daily med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE