Gängkriminell kopplas till rekordbeslag av knark i marmorskivor

Uppdaterad 2021-07-09 | Publicerad 2021-06-19

En av de gripna efter polisens jätteräd ”Trojan shield” är en 32-årig man i Göteborg.

Han misstänks för inblandning i tullens rekordbeslag förra året – då 1,2 ton cannabis hittades i marmorplattor från Marocko.

– Mannen har en ställning inom Bergsjögänget, säger åklagare Jonas Almström.

I november förra året seglade ett fartyg med tre stora containrar från Marocko in i Göteborgs hamn. Containrarna innehöll 57 ton marmorplattor till en VVS-firma. En ovanligt stor mängd marmor, tyckte tullen, som fattade misstankar.

Det ledde till det största narkotikatillslaget som någonsin gjorts i Sverige. Marmorplattorna visade sig nämligen innehålla 1,2 ton cannabis – värt 120 miljoner kronor.

Gängkoppling

Fem personer åtalades och i slutet av maj i år dömdes två män för grov narkotikasmuggling.

Nu misstänks ännu en man för inblandning. En 32-åring hemmahörande i Göteborg, med kopplingar till ett kriminellt nätverk i Göteborgsförorten Bergsjön.

– Jag kan inte gå in på detaljer, men mannen har en ställning inom Bergsjögänget, vilket framkommer i tidigare domar, säger åklagare Jonas Almström som leder utredningen.

32-åringen begärdes häktad förra onsdagen, på sannolika skäl misstänkt för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott.

– Han är misstänkt för både smuggling av narkotika och hantering av narkotika. Eftersom det handlar om ytterst allvarlig brottslighet räknar jag med att mannen blir kvar i häktet medan vi utför utredningen, säger Jonas Almström.

Mannen som har gripits, misstänkt för inblandning i smuggelhärvan har kopplingar till Bergsjögänget enligt åklagaren.

Operation Trojan shield

Det var i samband med polisens enorma Anom-räd, Trojan Shield, som den 32-årige mannen greps.

Hittills har 155 personer gripits i Sverige, flera av dem misstänks ha ledande positioner inom kriminella nätverk.

ANNONS