Tusentals vägrar ge upp hoppet: Slaget är inte förlorat

Uppdaterad 2020-12-13 | Publicerad 2020-12-12

WASHINGTON. Tusentals Trumpsupportrar marscherar på gatorna i Washington D.C. för att fortsätta protestera mot resultatet i amerikanska presidentvalet.

Trots att tiden nu är på väg att rinna ut, är de flesta supportrar övertygade om att Trump svärs in på nytt i januari.

– Slaget är inte förlorat, säger Trump-supportern Mark Izsa, 55.

Greg Stewart, 55 spejar ut över folkhavet på Freedom Plaza i centrala Washington.

– Ser du hur många som är här? Biden hade aldrig lyckats med något liknande, säger han.

Tillsammans med vännen Michelle Baumbach, 53, har han rest i flera timmar för att delta i dagens Trump-marsch. De, likt tusentals andra, anslutit för att stötta Trump och hans påståenden om utbrett valfusk i presidentvalet.

– Vi känner att valet stulits från oss – eller att de försöker åtminstone, säger Michelle, som inte litar på experter och media när de konstaterar att Biden har vunnit.

Folksamlingen på torget framför dem viftar med Trump-flaggor i rött vitt och blått, och brister sedan ut i amerikanska nationalsången. Just då flyger Donald Trump över dem i helikopter, vilket får jubel att bryta ut.

Micheller Baumbach är bensäker på att det är Donald Trump som höjer handen och svärs in för ytterligare en mandatperiod den 20:e januari. Vännen Greg Stewart berättar att han till och med redan har bokat ett hotellrum i DC för det datumet, eftersom att han inte vill missa ceremonin. Men konstaterar att det trots allt är få möjligheter kvar för Trump att vända valförlusten i domstolarna.

– Det känns som om det närmar sig något slags slut. Men jag har ändå hopp, säger han.

”The big one” slogs ner

Senaste bakslaget för Trump-lägret kom under fredagsnatten. Då valde Högsta Domstolen att inte ta upp målet som presidenten själv kallade ”the big one” – en stämning från Texas justitieminister som utmanade valresultatet i fyra nyckelstater: Wisconsin, Michigan, Pennsylvania och Georgia. Något som av många Trump-anhängare sågs som en sista livlina.

Mark Izsa, 55, från New Jersey som också deltar i demonstrationen, tror att slaget inte är förlorat – men börjar bli orolig.

– Vi vet att vi är under tidspress nu. Trumps team jobbar så hårt de kan, och några republikaner har visserligen hjälpt honom – men fler måste kliva fram. Vi är tusentals här i dag som stöttar honom, men ja, tiden håller på att rinna ut.

Mark Izsa, 55 från New Jersey.

Elektorerna röstar snart

Om bara två dagar – måndagen den 14:e december – kommer delstaternas elektorer formellt att lägga sina sina röster på Joe Biden. Donald Trump har sedan tidigare meddelat att han kommer att lämna Vita Huset om elektorerna röstar fram demokraten som president.

Något Michelle Baumbach inte tror kommer ske.

– Absolut inte. Trump skulle inte låta det hända oss, säger hon.

I mitten av november anordnades en liknande ”March for Trump”-demonstration i Washington. Då pågick fredliga protester på dagen – men flera blodiga konfrontationer inträffade under kvällen och natten, med slagsmål och minst 20 gripna. En person skadades allvarligt i en knivskärning, och kaos utbröt endast ett par kvarter från Vita Huset.

Högerextremister på plats

Förutom tusentals fredliga demonstranter på gatorna den här helgen, har också högerextrema grupper, såsom Proud boys, stor närvaro under dagens protest. Många av dem är klädda i skottsäkra västar och bär sköldar medan de patrullerar i led på Freedom Plaza. Ett par kvarter därifrån samlas även motdemonstranter, som säger att de vill värna om demokratin och protestera mot fascism.

Medlemmar i högerextrema gruppen Proud boys har samlas före marschen.

Stora delar av centrala Washington är därför avspärrat för biltrafik, och polisen rustar nu för att det kan bli oroligheter mellan höger- och vänstergrupper i helgen. Än så länge har man gripit fem demonstranter, rapporterar Fox DC.

– Det kommer bli bråk i natt, säger en av Proud Boys-medlemmarna till Aftonbladet, och slår på kepsen som han har förstärkt med järn.

Han och flera andra beskyller vänstergrupper som Antifa för att skapa kaoset – då är han och andra medlemmar i Proud Boys redo att svara med våld.

Även Trump-supportern Mark Izsa från New Jersey, säger att han är beredd på att dra ut och slåss under kvällen i Washington D.C.

– Jag ska ut och ”röra om lite”. Många av oss är arga efter fusket, säger han.