Billiga bostäder för äldre kvinnor under utveckling

Uppdaterad 2021-04-06 | Publicerad 2021-04-02

Uppsalahem satsar på billiga och socialt hållbara bostäder för äldre kvinnor.

Äldre kvinnor har det tufft på bostadsmarknaden. Uppsala kommun väljer därför att delta i ett projekt som ska utveckla billiga bostäder för målgruppen. Tanken är även att bostäderna, genom gemensamma ytor, ska stävja ofrivillig ensamhet.

– Jag har fått många mejl från kvinnor som vill ställa sig i kö, berättar Elin Blume, strategisk samhällsplanerare.

För äldre kvinnor som lever ensamma och har en låg pension är det ofta svårt att få lån eller ha råd med hyran om de önskar byta bostad. Som ett led i strävan efter att vara en äldrevänlig kommun har nu Uppsala kommun, tillsammans med TIP-arkitekter, Uppsalahem och flera andra aktörer, dragit igång ett projekt för att utveckla ett boendekoncept som utgår från äldre kvinnors villkor.
– Centralt i projektet är att främja social samvaro. Många upplever en ofrivillig ensamhet. Vi ville veta om man kan man hitta ett boendekoncept som tydligt kan hitta en lägre boendekostnad men som också är socialt och ekologiskt hållbart? säger Elin Blume, strategisk samhällsplanerare vid Uppsala kommun.

Max fyra lax

Målsättningen är en hyra på högst 4000 kronor i månaden – projektet går därför under namnet Max4Lax.

– Uppsalahem tyckte det här var jättespännande. Men det är klart det finns många frågor om exakt hur det ska genomföras. Viktiga frågor är hur delningsbostäder går att få till inom dagens regelverk och vilka ytor som ska vara gemensamma för de sju personerna?Målsättningen är en hyra på högst 4000 kronor i månaden – projektet går därför under namnet Max4Lax.

– Uppsalahem tyckte det här var jättespännande. Men det är klart det finns många frågor om exakt hur det ska genomföras. Viktiga frågor är hur delningsbostäder går att få till inom dagens regelverk och vilka ytor som ska vara gemensamma för de sju personerna?

En dialog ska föras med fokusgrupper om utformningen av bostäderna. En viktig fråga är vad i bostäderna som ska vara privat och vad man tänka sig att dela. Varje Max4Lax-bostad ska ha sju hushåll och varav vissa delar ska vara gemensamma.

– Det finns mycket att ta ställning. Ska varje hushåll ha ett eget badrum eller kan man kanske dela med en annan person? Vem tar hand om de gemensamma ytorna? Den typen av frågor påverkar förstås kostnaden. Ju mer man lägger ut i det gemensamma, då blir den egna delen mindre och då blir kostnaden för hyran lägre, säger Elin Blume.

Stort intresse

Just nu finns planer på Max4lax-bostäder för 70 hushåll i Uppsala – några som riktar sig till äldre och några riktar sig till unga. Beslut om att byggstarta dessa ska fattas av Uppsalahem under 2022.

– Vi som kommun tycker att det är ett spännande innovationsprojekt. Det kräver extra tankeverksamhet, om det faller väl ut så ser vi ett värde i att det kan tillkomma på fler ställen och på fler sätt. Kanske finns det fler som vill bo såhär? Jag har fått ganska många mejl från kvinnor som vill ställa sig i kö till bostäderna, i dagsläget finns dock ingen kö.