Trädsabotör går lös i Malmös parker och kyrkogårdar

Publicerad 2021-01-19

Malmö stads personal har plastat in de skadade områdena på träden som vandaliserats i Slottsparken vid Stadsbiblioteket i Malmö. Bild visar plast runt träden i fredags.

Sedan en tid tillbaka går någon – eller några – runt i Malmö och skadar träd.

Hittills har över 150 träd blivit sönderskrapade och huggna.

– Det är klart att det känns tråkigt och känns onödigt, vi använder ju skattepengar som vi skulle kunna använda till mycket roligare grejer om vi skulle behöva byta träd, säger Mattias Thelander på Malmö stads fastighets- och gatukontor.

De syns överallt i stadens centrala parker och kyrkogårdar – träd med avskrapad bark, eller träd med ”bandage” i form av svart plast och silvertejp. Sedan en tid tillbaka går någon lös och skadar träd i centrala parker och kyrkogårdar i Malmö. Bland annat har träd i Slottsparken, Pildammsparken och Gamla kyrkogården drabbats.

– Det är ungefär på samma ställen på alla träd, ungefär i brösthöjd, som man huggit upp fläckar i stammarna på träden. Det är inte väldigt djupt utan den yttersta vävnaden på barken, säger Mattias Thelander, landskapsingenjör på Malmö stads fastighets- och gatukontor.

Vandaliserade träd utanför Stadsbiblioteket i Malmö i slutet på december.

Exakt vad skadegörelsen kan kosta är oklart i nuläget eftersom man inte vet hur många av träden som är såpass skadade att de kan komma att behöva bytas ut. Normalt sett kan ett byte av ett träd i en park kosta upp till 20 000 kronor för staden, men i nuläget är det osäkert hur mycket trädsabotörens skadegörelse kan komma att kosta.

– Vi kan inte säga här och nu vad detta kan kosta, för det kan bli väldigt missvisande. Kostnaden för att ersätta ett träd varierar men man kan säga att det kostar omkring 15-20 000 kronor att byta ut ett normalt träd i en park. Men därmed är det inte sagt att vi skulle byta ut alla dessa, kostnaden just nu är ingen större kostnad, för det ingår i entreprenadens uppdrag att ha uppsyn på trädet.

Kan träden klara sig?

– Ja, vi har varit med om sådant här förr. Vi får se till våren när träden vegeterar – sätter igång med bladutspring och blomsättning – hur trädets förmåga att klara av det där är. Det kan hända att grenpartier dör och det kan vara större partier av trädet som dör, säger Mattias Thelander.

– Sådana här ”sår” är inkörsport för fungicider, alltså svampangrepp, och röta. Därför försöker vi skydda träden med plast för att hjälpa träden på traven med att återbilda kalluftsvävnad. Plasten hjälper träden att bilda barkvävnad runtom såret och kapsla in såret, vilket är bra för trädet. Trädens förmåga att läka sår är inte alls som på människor där kroppen hjälper till att bilda sårskorpor, träd kapslar in sina sår. 

Skador på en björk på Västra Skrävlinge kyrkogård i Malmö.

Polisen utreder händelserna. Eftersom skadorna görs på träd mitt i staden är det troligt att de genomförs kvälls- eller nattetid då färre vistas på de drabbade ställena.

– Det är väl klart att det är tråkigt och känns onödigt, vi använder ju skattepengar som vi skulle kunna använda till mycket roligare grejer om vi skulle behöva byta träd. Vi vill ju såklart att det här ska upphöra, säger Mattias Thelander.

Från och med igår måndag har Malmö stad inne en konsult, något som de brukar ha i trädärenden. Konsulten ska göra en sammanställd bedömning av trädens skador, vilket ska belysa vad Malmö stad behöver vara uppmärksamma på inför eventuella åtgärder som kan behöva göras.

Följ ämnen i artikeln