SKR om större vaccinleveranser: ”Påverkar inte tempot”

Uppdaterad 2021-02-10 | Publicerad 2021-02-09

Beskedet om fler vaccindoser påverkar inte den nuvarande tidsplanen för vaccinationerna, enligt SKR.

Och trots upprepade leveransproblem hoppas man kunna erbjuda vaccin till alla över 18 år före halvårsskiftet.

– Vi har fortfarande förhoppningar om att vi ska klara av detta, säger Emma Spak på Sveriges kommuner och regioner.

På måndagen meddelade läkemedelsbolaget Pfizer-Biontech att man hoppas kunna leverera ytterligare 75 miljoner vaccindoser till EU under andra kvartalet i år.

Enligt Sveriges Radio Ekot kommer det innebära 13 miljoner vaccindoser till Sverige – alltså dubbelt så många som tidigare avtalats.

Samtidigt kom beskedet att Astra Zeneca i sin tur lovat att hitta ytterligare nio miljoner doser under första kvartalet.

En flaska med Pfizer|Biontechs vaccin mot covid-19.

Påverkar inte tempot

Men trots de ljusa beskeden om de kommande vaccinleveranserna så verkar de inte påverka den nuvarande vaccinationsplanen, enligt Emma Spak, chef för hälso- och sjukvård på Sveriges kommuner och regioner, SKR.

– Som jag har förstått det så är en stor del av de här doserna förlagda till andra halvåret, och därmed kommer det inte att påverka vaccinationstempot under första halvåret, säger hon.

– Det som nu är avgörande för om vi kan hålla den befintliga planen är att regionerna får de leveranser som utlovats. Och där har det ju snarare varit tvärtom, att regionerna har fått neddragningar.

Kan behöva vänta längre

På tisdagen meddelade Västra Götalandsregionen att man tillfälligt stoppar coronavaccineringen till äldre som har hemtjänst och som inte fått sin första dos, enligt SVT Nyheter Väst.

Detta på grund av brist på coronavaccin från Pfizer, varpå regionen har beslutat att de som redan fått en första dos måste få sin andra innan det är för sent.

Personer i fas 2 gruppen kan därmed komma att behöva vänta ännu längre på att vaccineras eftersom Pfizer levererat färre doser än utlovat.

Personal på Skånes Universitetssjukhus, SUS, i Malmö vaccineras i början av 2021.

Målbilden ligger fast

Emma Spak intygar att flera regioner likt Västra Götaland den senaste tiden flaggat för att man kommer att behöva skjuta fram flera vaccinationer.

– Leveranserna är avgörande för om regionerna kommer kunna vaccinera i den takt som det är planerat för. Det är därför viktigt att vi har ett bra tempo nu så vi kan fortsätta i samma takt framöver.

Trots upprepade leveransproblem konstaterar Emma Spak att den aktuella målbilden, att erbjuda vaccin till alla över 18 år före halvårsskiftet, fortfarande ligger fast.

För att det ska vara möjligt behövs leverans av 16,4 miljoner doser.

– Vi har fortfarande förhoppningar om att vi ska klara av detta, säger Emma Spak.

Hur mycket mer kan inträffa innan man behöver revidera vaccinationsplanen?

– Det är jättesvårt att säga, det finns inte en exakt tidpunkt för det. Nu har vi en löpande dialog med regionerna och myndigheterna och målet är ambitiöst satt från början. Men det avgörande är ju såklart att vaccinleveranserna fortsätter att komma löpande och att de kommande vaccinerna godkänns.

– Men självklart finns det en oro att hos regionerna att de inte ska få de doser som behövs för att vaccinera klart i tid.

”Fungerar för att de måste”

På frågan om regionerna upplever en frustration kring de olika beskeden huruvida de ska spara doser eller ej säger Emma Spak:

– Regionerna har varit med om detta tidigare och vet att det kan bli så här av alla möjliga skäl. Men det är en utmaning för dem när så mycket ändras fram och tillbaka.

– Men de får det att fungera för att det måste fungera, varje dag.

”Alla doser som behövs”

På frågan när den breda allmänheten kan få tillgång till vaccin säger Emma Spak att det enligt planen är tänkt under det andra kvartalet.

Samtidigt poängterar hon att prognosen bygger på att man får tillgång till tillräckligt med vaccin under första kvartalet och är klara med de tidigare prioriteringsgrupperna, som omfattar 2,6 miljoner människor.

– Beräkningen är att totalt 5,6 miljoner människor som ingår i den så kallade fas 4-gruppen ska kunna vaccineras under andra kvartalet. Och då vaccinationsviljan enligt myndigheternas undersökningar är väldigt positiv i befolkningen så är det ännu viktigare att vi verkligen får tillgång till alla doser som behövs.

PODD Mutationer, Astra Zeneca och global vaccinering

Aftonbladet Daily med Farshid Jalalvand, biträdade forskare inom klinisk mikrobiologi på Lunds universitet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen