”Jag har väntat på detta i fyra år – det är en ny gryning”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

WASHINGTON DC.

När Joe Biden svors in som landets nya president jublade den lilla folkskara som samlats utanför grindarna.

Många hade rest från hela USA, trots att de inte gick att få en glimt av festligheterna.

– Jag har väntat på detta i fyra år! Det är en ny gryning i Amerika, säger Carlos Soto, 43 från Texas.

Efter att Donald Trump lämnat Vita huset, gör helikoptern ett ärovarv över kongressen. Ett tiotal ungdomar, klädda i Biden-flaggor, skriker ”Stick och kom aldrig mer tillbaka!” efter honom.

Trots att hela staden stängts ner av säkerhetsskäl, samlas de och ytterligare ett hundratal personer vid grindarna på byggnadens västsida.

När Biden svärs in ett par timmar senare, jublar samlingen och musiken skruvas upp i högtalarna.

Carlos Soto, 43, har rest ända från Texas för att vara på plats i huvudstagen, även om de traditionella paraderna och festligheterna uteblir. Dagen till ära har han tagit på sig blå lackskor och bär ett munskydd med texten:”Äntligen! Madame vicepresident Kamala”.

– Jag är känslosam! Att vara här är en dröm som besannas, jag har aldrig varit på en installation förut. Självklart önskar jag att vi kunde vara där inne egentligen, men det går såklart inte på grund av pandemin. Det är en ära att vara här ändå, säger han.

Carlos Soto.
Foto: NORA SAVOSNICK
Carlos Soto.

Att se Trump lämna i helikopter var en stor lättnad, enligt Carlos. Han har väntat på det här ögonblicket i fyra år.

– Det är en ny gryning i Amerika och i världen. Jag började gråta – men jag ska inte gråta nu! Jag är så glad, fast kommer nog gråta lite till. Det är en bra sorts gråt dock!

På plats är även Jesse Wineberry, 65, som tidigare varit folkvald demokrat och var delegat på fjolårets partikonvent. Han säger att han och 300 miljoner invånare drog en lättnadens suck när Trump lämnade – en suck stor nog att rucka på USA:s landmassa.

– Det har varit fyra år av oberäkneligt styre i det bästa landet i världen. Jag är glad att vi nu går framåt med en Biden-Harris-administration, och jag tror att de kan ge oss mer förutsägbarhet, säger han.

Foto: Nora Savosnic
Jesse Wineberry.

Balian Sanders, 13, och Bryan Godinez, 19, har kommit till DC från Tennessee och är några av de som kommit för att hylla sin nya president.

– Det är en stor dag. Det här var första gången Bryan röstade, och även första gången min mamma röstade. Vi är riktigt uppspelta!, säger Balian Sanders som viftar med en Biden-flagga.

Han säger att det var skönt att se Trump lämna Vita huset, särskilt eftersom att han är latinamerikan. Balian anser nämligen att Trump har demoniserat minoriteter i USA de senaste åren, och att det har splittrat landet.

– Jag tror att Biden kan förändra det och ena alla igen, säger Balian.

Biden står nu inför flera stora utmaningar: en ekonomisk kris, en pandemi som är värre än någonsin och en djup polarisering i USA, där miljontals människor fortfarande tror att Trump förlorade på grund av valfusk.

Jesse Wineberry säger att han har höga förväntningar på Biden, men han tar inget för givet.

– Ingen president kan vända ett lands riktning själv. Men jag tror att Biden är bra på att välja bra ledare att omge sig med. Och vår vinst i senaten i Georgia har gett honom något Obama aldrig hade: ett demokratiskt representanthus och en demokratisk senat som ska arbeta med honom.

Foto: Nora Savosnic
Emelie Svensson och Nora Savosnick i Washington för Aftonbladet.
Publicerad: