Norske experten om svensk smittspridning: ”Oroväckande”

Norge slår ring runt brittiska mutationskluster

Publicerad 2021-01-26

16 fall av den brittiska mutationen som inte kopplas till resande har upptäckts i Sverige.

Det är ungefär lika många som i Norge, men skillnaden är att det i Sverige inte rör sig om ett klusterutbrott.

– Om de 16 fallen kommer från olika platser är det oroväckande. Då betyder ju det att de kanske kommer från olika ställen och städer i Sverige, säger Frode Forland, smittskyddsdirektör i Norge.

Den nya brittiska mutationen har funnits i Norge sedan årsskiftet. Men när två fall som inte kunde kopplas till inresande upptäcktes drog man i handbromsen.

I lördags införde landet strikt lockdown i 10 kommuner.

– Det kan bli svårt att stoppa, om det får sätta sig. Vi hoppas kunna slå till hårt nu i början för att hålla smittan nere, säger Frode Forland som är smittskyddsdirektör i Norge.

I dag har Norge 70 bekräftade fall av den nya mutationen, varav 17 inte kopplas till inresande, men de går att koppla till samma utbrott. En klustersmitta, vilket enligt Frode Forland er positivt.

– Vi tror vi har koll på hur de här 17 fallen är kopplade till varandra, och det är bra, säger han.

Frode Forland.

Inget kluster i Sverige: ”Oroväckande”

I Sverige har 55 fall av den nya mutationen bekräftats, varav 16 inte går att koppa till inresande.

Nästan lika många fall som i Norge, men med en skillnaden är att de enligt inrikesministern inte verkar vara kopplade till varandra.

– Vi har upptäckt flera fall i Sverige, men vi har inte sett något bevis för ett klusterutbrott kopplat till de här nya mutationerna, sa inrikesminister Mikael Damberg på en presskonferens i lördags.

Att så många fall har upptäckts som inte är på samma ställe kan tyda på att det finns en större spridning, menar Frode Forland.

– Om de 16 fallen kommer från olika platser är det oroväckande. Då betyder ju det att de kanske kommer från olika ställen och städer i Sverige.

”Vi är mycket oroliga”

Att slå en ring runt smittoutbrott går i linje med den strategi som Norge haft i snart ett år.

– Vi har upptäckt två, och då tog vi i med krafttag för att stoppa det här. Men jag har inte pratat med Tegmark-Wisell eller Tegnell om det här, så det är svårt att veta hur de resonerar.

Han tror att smittan kan ha spridits i större utsträckning, både i Sverige och i Norge. I Norge kommer de få svar inom kort, då de har flera hundra prov i analys.

– Vi är mycket oroliga för att det här kan spridas i vårt samhälle, och att konsekvenserna för det kommer vara stora.

Om han skulle råda Sverige till någonting så är det att ta kontroll över smittan.

– Man borde stänga ner och smittspåra noggrant, och testa noga. Samt ha koll på alla inresande till Sverige.

Ingen kommer in otestad

Frode Forland har haft mycket att göra de senaste dagarna. Under söndagen beslutade man dessutom att också införa hårda åtgärder i de drabbade områdenas 15 grannkommuner.

Utöver det genomför man fler sekvenseringstester, alltså tester av olika mutationer. I dag är vart tionde test ett sådant, vilket är tre gånger fler än tidigare.

– Nya metoder används, därmed får man svar på 2–3 dagar i stället för 7–8 dagar. Det gör att vi kan bryta smittkedjan snabbare, om någon är smittad.

Dessutom testas alla som kommer in i landet.

– Det, i kombination med en obligatorisk karantän i tio dagar, skapar goda förutsättningar för att upptäcka om någon kommer in med smitta.

PODD Mutationerna

Aftonbladet Daily med Björn Olsen professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln