Första bilden på ”lilla utsläppet” i svenskt vatten

Publicerad 2022-09-29

En fjärde gasläcka på Nord Streams ledningar uppmärksammades under onsdagen.

Läckan ligger i svensk ekonomisk zon och mäter 200 meter i diameter.

Nu har Kustbevakningen publicerat den första bilden på ”lilla utsläppet”.

Efter att de tre läckorna på Nord Streams gasledningar uppmärksammats i måndags har världens blickar riktats mot Östersjön.

Under gårdagen blev det känt att Kustbevakningen uppmärksammat en fjärde läcka i området, det andra i svensk ekonomisk zon. Nu har Kustbevakningen släppt den första bilden från utsläppet.

Enligt Sjöfartsverket är den nya läckan belägen mellan de två läckagen på Nord Stream 1 i höjd med Simrishamn – men härrör från Nord Stream 2 som löper parallellt.

Enligt Kustbevakningen skiljer det en nautisk mil (drygt 1,8 kilometer) mellan de två svenska utsläppen. Informationen om samtliga utsläpp nådde Kustbevakningen redan under måndagskvällen.

200 meter i diameter

Fartyget KBV 003 Amfitrite befinner sedan i tisdags sig vid vad Kustbevakningen kallar för det stora respektive lilla utsläppen. Dess uppgift är att övervaka utsläppen och hjälpa till med att säkra sjötrafiken i området.

Rapporter från besättningen visar att gasflödet för tillfället är konstant. Det lilla utsläppet mäter 200 meter i diameter, enligt Kustbevakningen.

Kustbevakningen har även en fjärrstyrd undervattensrobot ombord på fartyget.

Kustbevakningens fartyg KBV 003 Amfitrite