SL om strejken: Risk att tågen inte går överhuvudtaget

Publicerad 2023-04-16

Lokförarnas hotande strejk kan förlama Stockholms pendeltågstrafik.

Det menar SL som uppger att de står handfallna inför en eventuell aktion.

– Det finns en risk att tågen inte går överhuvudtaget. Tyvärr finns det inte så mycket vi kan göra åt saken, säger Andreas Strömberg vid SL.

Om bara några timmar väntas lokförare i Stockholm gå ut i strejk – vilket enligt SL kan innebära stora problem för resenärerna som planerar på att ta sig fram i under morgonens rusningstrafik.

– Det finns en risk att tågen inte går överhuvudtaget. Tyvärr finns det inte så mycket vi kan göra åt saken. Det är klart att vi är oroliga. Vi känner en stor oro inför det här, säger Andreas Strömberg, presskommunikatör vid SL.

Stora problem för SL

Det är oklart hur många lokförare som planera på att delta i den vilda strejken, som väntas dra igång från och med klockan 03 natten till måndag.

Vilket ställer till problem inför SL:s planeringsarbete, uppger Andreas Strömberg.

– Vår stora utmaning är att vi inte vet hur många förare som eventuellt kommer att lämna återbud eftersom att det inte är en aktion från fackets håll.

”Risk att tågen inte går överhuvudtaget”, säger Andreas Strömberg vid SL.

”Var ute i god tid”

Osäkerheterna kring strejken gör därför att SL inte har någon möjlighet att förberedda sig inför ett eventuellt trafikkaos, hävdar Andreas Strömberg.

– Vi kan inte sätta in ersättningsbussar bara i fall att lokförare väljer att inte dyka upp. Samtidigt är det så att vi inte har bussar som kan täcka upp hela pendelsystemet, om det nu blir så att alla lokförare lämnar återbud.

Därför menar han att det endast finns en sak för SL att göra: att uppmana resenärerna att hålla sig uppdaterade kring trafikläget.

– Vi uppmanar våra resenärer att vara ute i god tid när de ska resa och att följa eventuella uppdateringar om pendellinjen i vår app och på hemsidan.

Flera lokförare säger i ett upprop på Facebook att strejken kommer pågå under tre dagar.

MTR: Beklagar osäkerheten

Bakgrunden till strejken är att tågvärdarna på pendeltågen har och ska ersättas av kameror.

Det tvingar tågförarna att gå i den tre dagar långa och vilda strejken, uppger de i uppropet på Facebook.

De skriver även att det handlar om att säkerheten blivit sämre på tågen efter att man avvecklat tågvärdarna.

Och att strejken kommer efter två år av protester utan gehör från MTR, Sekoförbundet och regionpolitikerna – varav de sistnämnda tog beslut om avvecklingen av värdarna.

Enligt Niklas Ekström, kommunikationsansvarig vid MTR, har det varit svårt att föra en dialog med de strejkhotande tågförarna eftersom att de valt att hittills vara anonyma.

– Vi har gjort det vi kunnat för att förbereda oss inför den här eventuella strejken. Vi beklagar alla pendeltångsresenärer inför osäkerheten de står inför de kommande dagarna.