Lena tvingades sluta jobba – är med sina barn i skolan

”Lärarna har inte tid med dem”

Uppdaterad 2023-03-22 | Publicerad 2023-03-14

Lena, 42, har två barn med NPF-diagnoser.

Hon tvingades sluta jobba för att kunna vara med sina barn i skolan.

– Jag är med dem på lektionerna nästan varje dag.

– Det är oerhört frustrerande att skolsystemet inte klarar av att ge dem hjälp. Ibland tänker jag ”Herregud, hur svårt kan det vara?”.

Lenas 14-åriga dotter har add och dyslexi och väntar på att bli utredd för autism. Hennes 12-årige son har adhd, autism och dyslexi.

När barnen efter många om och men fick sina diagnoser på papper trodde Lena att nu skulle allt ordna sig.

– Men så enkelt var det inte. Vi möttes av en skolpolitik som försvårar mer än den hjälper.

Lena, som bor i södra Sverige, säger att barnens skola, rektorerna och lärarna, gör så gott de kan. Det är själva systemet som inte fungerar.

– Det finns inga pengar, det finns inte tillräckligt med kunskap. Och lärarna har inte tid, de har fullt upp med allt annat de måste göra. Skolan i dag är inte den gemytliga skolan som fanns när jag själv var liten, med trygghet och mysiga utflykter. I dag är det något helt annat.

Lena säger att hon känner sig maktlös. Barnen måste till skolan, men skolan kan inte hantera dem.

”Känner mig maktlös”

I flera år försökte Lena hålla ihop en allt mer kaotisk vardag. Hon jobbade med barn på förskolan och måste samtidigt hela tiden finnas där för sina egna barn – och deras lärare.

Att få barnen att gå till skolan var en pärs varje morgon. Under dagen måste hon ständigt vara tillgänglig i telefon, alltid vara beredd att åka till skolan och gripa in när det uppstod situationer som skolpersonalen inte kunde hantera.

– Till slut kände jag att jag kommer att gå in i väggen om jag fortsätter. Jag kunde inte vara på alla platser samtidigt, så jag valde att sluta jobba för att kunna ta hand om mina barn och vara där de behöver mig.

– Det är oerhört frustrerande och man känner sig så maktlös i vårt system. Barnen ska till skolan, de har skolplikt, de måste dit. Och fast man har alla papper från läkare och logopeder och allt så får man höra att det inte finns några pengar för extra resurser.

I dag går barnen i skolan med mycket stöd från sin mamma.

– Våra politiker har skapat ett skolsystem med en press och en stress som de inte klarar av, säger Lena.

Lena är övertygad om att hon hade gått in i väggen om hon hade fortsatt att jobba.

200 sekunder är Aftonbladets tv-program för snabba granskningar.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin och Katarina Norrgrann synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!