USA: Lämna Ryssland nu

TT-AFP

Publicerad 2022-09-28

USA:s ambassad i Rysslands huvudstad Moskva. Arkivbild.

USA:s ambassad i Moskva uppmanar amerikanska medborgare som befinner sig i Ryssland att lämna landet omedelbart.

Samtidigt har det blivit svårare att ta bilen till Georgien.

Ambassaden skriver att den har mycket begränsade möjligheter att hjälpa dem som vill lämna Ryssland, och att alla amerikanska medborgare ska ordna sina utresor som snart som möjligt, ”medan de begränsade möjligheterna att resa fortfarande är öppna”.

Ryssland kan välja att neka de amerikaner som även är ryska medborgare tillgång till amerikanska konsulära tjänster, hindra dem från att lämna Ryssland samt värva de med dubbla medborgarskap till kriget, varnar ambassaden.

Man påpekar också att mycket få reguljära flyglinjer är öppna, och att de flyg som lämnar Ryssland till stor del är fullbokade, men att det går att lämna Ryssland med bil.

Svenska utrikesdepartementets presstjänst uppger för TT att man inte ändrat sina rekommendationer om resor till Ryssland. UD avråder sedan den 6 mars från alla resor till landet.

Begränsar övergång

Även möjligheten att lämna Ryssland med bil blir allt mer begränsad – förutom att det rapporteras om milslånga köer, stängs några övergångar delvis.

Myndigheterna i Nordossetien i södra Ryssland har beslutat begränsa hur många bilar som får passera in i regionen, och i förlängningen dess gräns till Georgien. Det skriver Sergej Menjajlo i regionstyret på Telegram.

Undantag ges för bilar registrerade i Nordossetien, angränsande Sydossetien och Georgien.

10 000 om dagen

Många av dem som lämnar landet är rädda för helt stängda gränser eller andra restriktioner. En sådan kom på onsdagen, när myndigheterna meddelade att ingen som kallats in för militärtjänstgöring kommer att beviljas ett nytt pass.

Den senaste veckan har drygt 10 000 ryska medborgare åkt in i Georgien varje dag, säger landets inrikesminister Vakhtang Gomelauri. Som jämförelse kom 50 000 ryssar till landet under krigets fyra första månader.

Ryska medborgare kan stanna i Georgien i ett år utan att ansöka om visum. Det gäller även bland annat Armenien, dit 40 000 ryssar anlände under mars till juni i år.