Cannabisklinik får rätt att fortsätta skriva ut läkemedel

Publicerad 2022-11-14

Nya besked från Socialstyrelsen upphäver Region Stockholms beslut att stänga cannabiskliniken Aureum Healthcare.

Det innebär att kliniken kan fortsätta att skriva ut cannabis inom högkostnadsskyddet till sina patienter.

– En seger för våra patienter, säger Christian Engström, presstalesperson på Aureum Healthcare i ett pressmeddelande.

I Sverige finns det två godkända läkemedel som innehåller cannabisextrakt, ett munspray med THC, som används för att lindra muskelstelhet vid multipel skleros (MS) och ett annat som innehåller CBD för behandling av Epilepsi. Men inget av dem omfattas av högkostnadsskyddet.

Kliniken beskiver beslutet som en seger för deras patienter

Kliniken Aureum Healthcare ligger på Kungsholmen i Stockholm och behandlar patienter som lider av långvarig eller kronisk smärta med medicinska cannabispreparat. Genom att skriva ut ett så kallat extemporeläkemedel har kliniken rundat problemen och på så sätt ändå omfattas av högkostnadsskydd. Extemporeläkemedel innebär att apotek skräddarsyr ett läkemedel, i detta fallet olika cannabispreparat, till en speciell patient.

Går emot läkarnas rekommendationer

Det går tvärtemot Region Stockholms läkarkommittés rekommendation som menar att bevisen för att cannabis i smärtlindrande syfte är klen eller saknas helt. De menar också att risken för biverkningar är stor.

I september återkallade regionen klinikens arbetsplatskod, vilket innebär att de inte längre kan skriva ut cannabispreparat inom högkostnadsskyddet. Beslutet skulle ha inneburit att kliniken behövt stänga, något Mitti tidigare rapporterat om.

Men nya besked från Socialstyrelsen har rivit upp Region Stockholms beslut. Enligt förordningen om läkemedelsförmåner ska alla som har en arbetsplats och är behöriga att skriva ut läkemedel ha rätt till en arbetsplatskod – och de menar att det inte finns något som talar emot det.

Socialstyrelsen har endast prövat frågan om arbetsplatskod och har inte gjort någon bedömning av det medicinska.

Men nya besked från Socialstyrelsen har rivit upp Region Stockholms beslut.

Kliniken nöjd med beslutet

– Det här är framför allt en seger för våra patienter. Regionen försökte använda byråkratiska tricks för att förvägra våra patienter den vård som de har rätt till enligt lag. Nu tar Socialstyrelsen Regionen i örat, säger Christian Engström, presstalesperson på Aureum Healthcare i ett pressmeddelande.

Regionen har dock överklagat beslutet.

”I granskningen av Aureums arbetsplatskod bedömer vi att det utifrån underlaget inte går att avgöra om läkemedelsförskrivningen är patientsäker”, skriver de i ett uttalande enligt Mitti.

Följ ämnen i artikeln