Så tycker allmänheten om lösningen på Palmemordet

Publicerad 2020-06-10

Åklagaren lägger ner förundersökningen om mordet på Olof Palme och pekar ut Stig Engström som gärningsman.

Trots avsaknad av mordvapen eller ny teknisk bevisning.

Allmänheten ställer sig tveksam till lösningen, visar en undersökning från Demoskop.

Förväntningarna var höga och medierapporteringen stor inför onsdagen då åklagare Krister Petersson annonserat att han skulle presentera resultatet av utredningen om mordet på Olof Palme.

Men varken mordvapen eller ny teknisk bevisning lades fram under presskonferensen. Däremot redogjorde åklagare Petersson och spaningsledare Hans Melander för hur en mängd gamla förhör spelat stor roll i utredningen.

Den utpekade mördaren är Stig Engström, även kallad Skandiamannen. Engström dog 2000 och kan därmed inte åtalas vilket gör att förundersökningen nu läggs ner. Flera kritiska röster har höjts om att resultatet, 34 år efter mordet, var ett antiklimax.

Spaningsledare Hans Melander och chefsåklagare Krister Petersson under pressträffen om Palmeutredningen.

Demoskop har på uppdrag av Aftonbladet undersökt hur allmänheten ser på dagens besked. En majoritet ställer sig frågande till om lösningen verkligen är korrekt.

– Det är en viss skepsis och med tanke på att detta ska vara det sista ordet som sägs om denna stora mordgåta så är det ett ganska klent mottagande, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop.

Majoriteten tveksam

Sex av tio tror inte på den lösning som åklagaren presenterat och är tveksamma eller helt avfärdande. Samtidigt anser en majoritet att mordet är i behov av en lösning. På frågan om hur viktigt det är att finna en lösning på mordet på Olof Palme svarade två av tre att det är viktigt.

– Själva mordhistorien är så komplex och innehåller så många typer av spår och aspekter. Som mordgåta är den fascinerande och det här visar att den kommer fortsätta vara det. Jag tror inte att dagens presskonferens betyder att intresset för Palmemordet ebbar ut utan tvärtom, säger Peter Santesson.

En majoritet ställer sig frågande till om polisens lösning med Stig Engström är korrekt.

Skillnader i intresse

I undersökningen syns även att ålderskillnader spelar roll gällande intresse av det 34 år gamla mordet. Fyra av tio personer under 30 år är inte lika engagerade i mordet som ägde rum innan de ens var födda.

– Det är tydliga åldersskillnader i hur mycket man engageras av det här mordet. Det har med all sannolikhet att göra med vad som är självupplevt, säger Peter Santesson.

Trots ett svalare intresse bland de yngre, tycker en majoritet fortfarande att det är viktigt att statsministermordet får en lösning.

– Jag blev förvånad att intresset för mordet ändå var så pass stort även för generationer som inte har några egna minnen eller som till och med är födda efter mordet. Det är förvånansvärt stort. Men samtidigt är det en historisk händelse och en central punkt i den svenska 1900-talshistorien och en av de stora olösta mordgåtorna även internationellt, säger Peter Santesson.

ANNONS