Andra virusvåg i Kina: ”Kommer från Europa”

Av: Sophie Stigfur

Publicerad:
Uppdaterad:

Världens blickar vänds åter mot Kina av rädsla för att drabbas av en andra våg.

Detta då ett nytt coronautbrott har stängt ned stora delar av Peking, som förklarats befinna sig i ”krigstillstånd”.

I den kinesiska huvudstaden blickar man i stället mot Europa. Virusgenen bakom det nya utbrottet sägs nämligen komma härifrån.

Efter en längre tid utan några nya smittofall alls i Peking, har 79 nya fall upptäcks de senaste fyra dagarna. Spridningen tros ha startat vid marknaden Xinfandi, som i lördags stängdes ned tillsammans med elva bostadsområden i närheten av marknaden, där invånarna beordrats att stanna hemma.

Nu har ytterligare tio bostadsområden satts i karantän, enligt flera medier.

Flera lokalpolitiker har avskedats såväl som marknadens föreståndare, med hänvisning till att man misslyckats med att stoppa virusspridningen.

– Risken för att epidemin sprider sig är mycket hög, så vi måste vidta skarpa åtgärder, säger Xu Hejian, talesman för myndigheterna i Peking, vid en presskonferens på måndagen.

En annan lokal myndighetsföreträdare, Chu Junwei, deklarerade att området nu befinner sig i ett nödläge på samma sätt ”som vid krigstillstånd”, rapporterar Reuters.

Det är ännu oklart om viruset spridit sig till Peking via människor eller mattransporter.
Foto: Andy Wong/AP
Det är ännu oklart om viruset spridit sig till Peking via människor eller mattransporter.

”Konstaterat från Europa”

Minst tio kinesiska städer uppmanar sina invånare att inte resa till Peking, och kräver att de ska meddela myndigheterna om de nyligen varit där.

Enligt lokala hälsomyndigheter, som studerat de nya smittofallen, tyder virusets gensekvens på att viruset i själva verket är relaterat till det som spridits i Europa, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Hälsomyndigheten säger dock att det ännu är oklart om viruset spridit sig till Peking via människor som kommit dit eller via mattransporter. Spår av viruset har hittats på importerat kött och fisk.

– Det är konstaterat att viruset kom från Europa och den preliminära bedömningen är att viruset kom från utlandet. Men det är inte klart hur viruset kom in på marknaden, sa epidemiologen Yang Peng enligt statliga medier.

Foto: Andy Wong/AP
Kinas rapportering av dödsfall, som är drygt 4 000, har ifrågasatts internationellt.

Hot mot global ekonomi

Rädslan för en andra våg efter det plötsliga utbrottet i Peking har gjort avtryck på världsekonomin.

Flera valutor, bland annat den kinesiska yuan och dollarn i Australien och Nya Zeeland, har fallit på grund av oron för en ny virusvåg, rapporterar Reuters.

Utvecklingen av virusfall i USA är nu under noga uppsikt på börsen, då rädslan växer för att en andra våg där kan orsaka större skada på den globala ekonomin.

”Blir inte Wuhan 2.0”

Kinas rapportering av antalet dödsfall till följd av pandemin, drygt 4 000, har ifrågasatts internationellt. Landet har även kritiserats för bristande information när virusutbrottet började. Något som tillbakavisas av bland andra Global Times-redaktören Hu Xijin, som twittrar:

”Peking blir inte Wuhan 2.0. Världen kommer att se Kinas starka kapacitet för att kontrollera epidemin, inklusive regeringens starka ledarskap, respekt för vetenskap, allmänhetens samarbetsvilja och landsomfattande samordning av kontrollåtgärder. Vi kommer att vinna igen”.

PODD Därför finns oro för en andra våg av corona i Iran

Iran är det land i Mellanöstern som drabbats hårdast av corona och den kurva man lyckats plana ut tidigare verkar nu ha stigit till nästan lika höga nivåer som det var i mars. Varför drabbas Iran av en andra våg, vad betyder det för övriga länder i världen och vad kommer hända i landet framöver? Det här tar vi upp i dagens Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE