Bakslaget: Trots löftet – färre testas för corona

Publicerad 2020-05-26

Än är Sverige långt ifrån de utlovade 100 000 coronatester per vecka som vi skulle vara uppe i vid det här laget.

Och den gångna veckan testades färre personer än veckan före.

Något som kan förklaras med klämdagar enligt socialminister Lena Hallengren (S) – som fortsätter hänvisa till regionernas ansvar att öka testningen.

Beskedet från regeringen har varit tydligt. Testerna ska skalas upp, och i mitten av maj skulle 100 000 personer i veckan testas för corona i Sverige. Kapaciteten finns, och viljan bland de mängder av människor som vill få klarhet i om de är eller har varit sjuka är det inte heller brist på.

Men än är det utlovade målet långt borta.

Enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten testades cirka 28 800 personer för covid-19 förra veckan. Det är 4 000 färre tester än veckan dessförinnan.

Lena Hallengren.

Klämdagen kan vara förklaring

Socialminister Lena Hallengren (S) menar att kortveckan, med tillhörande klämdag, är en möjlig förklaring.

– Enligt Folkhälsomyndigheten ska man inte underskatta att det var för många bara var tre arbetsdagar förra veckan. Men det är klart att vi måste öka testningen, säger socialministern.

Bortsett från förra veckans nedgång ligger testfrekvensen ändå långt under det utlovade målet. Anledningen till det är ”olika utmaningar och förutsättningar inom regionerna”, menar Hallengren, som tillägger att såväl labbkapacitet som pengar och resurser finns för regionerna att nyttja.

– Jag är övertygad om att det budskapet gått fram till regionerna, att ökningen av egenprovtagning kraftigt måste öka. Det finns möjlighet och teknik, ett antal regioner har kommit igång och jag utgår från att regionerna tittar på varandra och använder de resurser som finns.

Men det görs ju uppenbarligen inte i tillräcklig utsträckning? Hur ska du få fart på det här?

– Jag tycker att det blir en bild av att ingen jobbar på. Många jobbar på hårt och framförallt Södermanland och Västra Götaland har verkligen börjat få fart på egenprovtagningen. Det finns regioner som går före, nu måste övriga regioner haka på.

”Förstår inte hur det är möjligt”

Ulf Kristersson (M) riktar skarp kritik mot att man inte kommit längre vid det här laget. Han menar att Sverige borde blicka mot andra länder som lyckats med storskalig testning.

– Jag förstår inte ens hur det här är möjligt. Det står till och med i strategin att man behöver koppla ihop andra aktörer än regionerna och sjukvården om man ska få detta att fungera på bredden och det är precis det som ingen gjort. Regeringen har bara sagt ”lös problemet” och det löser sig inte själv, säger han till TT.

Vill inte sätta datum

Till Aftonbladet säger Lena Hallengren att hon välkomnar ”konkreta förslag som Kristersson kommer med”.

– Samtidigt måste man ha respekt för att det här är ett arbete som bedrivits under en väldigt pressad situation. Men alla goda idéer och synpunkter tas gärna emot.

När når vi egentligen 100 000 tester i veckan, som vi redan skulle varit uppe i?

– Min önskan är fortsatt att vi ska komma upp till den storleksordningen, jag vill inte sätta något datum men jag ser ju att det börjar ta fart i regionerna. Vi måste hjälpas åt nu så att alla regioner har möjlighet att nå dit så fort som möjligt, säger Lena Hallengren.

Efter floppen: Regionerna får utökat ansvar

Enligt uppgifter till Aftonbladet kommer socialminister Lena Hallengren presentera en ny strategi för ökad coronatestning på presskonferensen klockan 14.45 i dag.

Tidigare har det sagts att regionerna ska sköta testning av grupp 1 och 2, det vill säga sjuka, personer i riskgrupp och personer som arbetar inom vård och omsorg. Externa aktörer har haft i uppdrag att sköta testningen av grupp 3 och 4, alltså personer inom övrig samhällsviktig verksamhet samt allmänhet.

Nu ska även testning av grupp 3 skötas av regionerna. Beslutet ska ha tagits i samråd med Sveriges Kommuner och Regioner.

PODD Coronakritiken mot WHO – det handlar den om

Världshälsoorganisationen WHO har stått i krisens centrum sedan coronavirusutbrottet var ett faktum. Organisationen har kritiserats och hamnat i öppen konflikt med USA och Donald Trump. Vad handlar kritiken om - och hur påverkar det vårt sätt att hantera pandemin? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen