Merkel fördömer George Floyds död

TT-AFP-Reuters

Uppdaterad 2020-06-05 | Publicerad 2020-06-04

En ung kvinna lägger ner blommor framför en muralmålning av George Floyd i Minneapolis där han dog i samband med ett polisingripande. Många världsledare fördömer händelserna kring Floyds död.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sällar sig till de världsledare som fördömer omständigheterna kring hur den svarte amerikanen George Floyd miste sitt liv i samband med ett polisingripande för tio dagar sedan.

– Detta mord på George Floyd är verkligen förfärligt. Rasism är något fruktansvärt. Det amerikanska samhället är mycket polariserat, säger Merkel i en intervju med den tyska tv-kanalen ZDF.

Dagen innan, i onsdags, uttryckte sig Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på ett liknande sätt.

– Det som hände i USA var skrämmande och går inte att ursäkta, sade Johnson i ett parlamentstal.

Tigande Trudeau

Senare fick Johnson frågor om han själv hade talat med USA:s president Donald Trump om Floyd.

– Mitt budskap till president Trump, till alla i USA, från Storbritannien, är att rasism och rasistiskt våld inte har någon plats i vårt samhälle, svarade Johnson.

När Kanadas premiärminister Justin Trudeau tidigare i veckan på en presskonferens fick en fråga om hur han såg på president Trumps hot om att sätta in landets millitär mot dem som protesterar på gatorna runt om i USA, svarade Trudeau först med drygt 20 sekunders total tystnad.

– Vi alla betraktar det som sker i USA med förfäran och förvåning, sade han sedan.

Mandelas stiftelse

Irlands premiärminister Leo Varadkar var ytterligare en västledare som på torsdagen uttalade sig kritiskt. USA "saknar moraliskt ledarskap", slog han fast.

I Sydafrika uttryckte stiftelsen Nelson Mandela Foundation stöd till alla dem som protesterade mot det våld poliserna utsatte George Floyd för innan han dog.

"När samhällen utsätts för ett ständigt strukturellt våld och fysiska angrepp mot deras kroppar, så blir svaret våldsamt, skriver stiftelsen – som har sitt namn efter landets förste svarte, och demokratiskt valde president – Nelson Mandela.

PODD Protesterna i USA och George Floyds död

Nyhetspodden Aftonbladet Daily handlar demonstrationerna i USA, gäst är Wolfgang Hansson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen