Fler poliser bär uniform under Almedalsveckan

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Publicerad 2019-06-29

Polisen sätter in fler uniformerade poliser än i fjol i samband med Almedalsveckans många manifestationer. Arkivbild.

Omkring 500 manifestationer — merparten politiska — har fått grönt ljus av polisen under Almedalsveckan i Visby.

En av dem arrangeras av en person som är knuten till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Fler uniformerade poliser än i fjol ska finnas på plats vid de många manifestationerna under Almedalsveckan som inleds på söndag, bland annat för att öka den upplevda tryggheten, enligt polisens presstalesperson Carina Skagerlind. Därtill sätter polisen in civilklädd personal tillsammans med polisrytteriet och dialogpoliser.

– Vi ser ingen risk för våldsamheter med den information som vi har, men det utesluter inte att vi kommer att ha mycket personal på plats för att hantera om det i alla fall skulle uppstå någonting, säger hon.

Grönt ljus till NMR

Den stora majoriteten av ansökningarna handlar om politiska manifestationer, som är färre än i fjol då det var valår. Bakom dem står partier, organisationer och privatpersoner. Expressen rapporterar att en privatperson med kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har fått tillstånd att hålla en manifestation i Visby på tisdag.

Carina Skagerlind säger att NMR inte har sökt tillstånd som organisation för att hålla en manifestation, till skillnad från i fjol.

– Däremot är det en privatperson som har sökt som det har varit mycket frågor om. Där har vi egentligen utgått från vad som gäller lagmässigt, och där har vi väldigt små möjligheter när någon vill hålla en allmän sammankomst eftersom det har väldigt starkt skydd i grundlagen, säger Skagerlind.

Tiden kortades ned

Polisen har dock inte godkänt att manifestationen hålls på hamnplan i Visby eftersom den är full, och även kortat ned tiden från tre till en timme med hänvisning till att det är den vanligaste tidsrymden för manifestationer under Almedalsveckan.

– Det är inte polisens uppdrag att kartlägga eller registrera vilka organisationer eller partier som människor är med i, men vi har alltid en hög beredskap att se till att ordning och säkerhet ska kunna råda, och att alla som önskar ska kunna uttrycka sin åsikt, säger Skagerlind.