870 svenskar döda av coronaviruset

Av: Matilda Aprea Malmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Sverige närmar sig 10 000 rapporterade covid-19 fall. Fortfarande är Stockholm värst drabbat.

I dag meddelar man att det hittills har dött 870 svenskar av viruset.

På långfredagens presskonferens meddelade Folkhälsomyndigheten att 870 personer nu har dött i covid-19 i Sverige, med viss eftersläpning. Det är en ökning med 77 personer jämfört med gårdagens siffror.

– Totalt närmar vi oss nu cirka 10 000 fall i Sverige. Det ligger ganska stabilt med antalet nya som läggs in på IVA. Vi kan inte dra några slutsatser än om eventuell avmattning, eftersom vi vet att det finns en eftersläpning, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef för Folkhälsomyndigheten.

Totalt närmar vi oss cirka 10 000 coronafall i Sverige, säger Karin Tegmark Wisell vid Folkhälsomyndigheten.
Foto: Peter Wixtröm
Totalt närmar vi oss cirka 10 000 coronafall i Sverige, säger Karin Tegmark Wisell vid Folkhälsomyndigheten.

Stockholm har fortsatt rapporterat ett stort antal fall. De senaste dagarna har det varit en stabil rapportering av fall som ligger på en hög nivå.

– Belastningen på sjukvården är hög, säger hon.

Taha Alexandersson, Socialstyrelsen, säger att de ständigt ökar antal intensivvårdsplatser och att det finns totalt 1001 disponibla IVA-platser. Just nu finns det 20 procent icke-belagda platser för vård av de som är som mest sjuka.

– I dag är det hundra fler patienter som vårdas jämfört med en vecka sedan. Men vi behöver mer data för att se vad det betyder, säger hon.

MSB: ”Bör ta höjd för åtgärder nu”

Läget för samhällsviktig verksamhet är relativt stabil, meddelar MSB. För hälso- och sjukvård är påverkan ännu måttlig, en tvåa på en femgradigskala.

– Därför vill jag betona att aktörer med samhällsviktig verksamhet bör ta höjd för åtgärder nu, i takt med att spridningen kan öka i flera delar av landet, säger Maria Bergstrand, MSB.

Brist på narkosläkemedel

Läkemedelsverket säger att de ser en brist på vissa läkemedel, framförallt narkos, antibiotika och smärtlindrande behandling.

– Vi kommer att tillåta att läkemedel innehållande propofol skickas mellan vårdinrättningar. Vi har också sett till att vi kan använda veterinärt läkemedel till människa.

Foto: Peter Wixtröm
Taha Alexandersson vid Socialstyrelsen säger att de ständigt ökar antal intensivvårdsplatser och att det finns totalt 1001 disponibla IVA-platser.

PODD Kriskommunikation i coronatider

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily tänkte vi skärskåda regeringens och myndigheternas kriskommunikation - varför ser kommunikationen ut som den gör, och hur skiljer vi oss från andra länder? Gäst i podden är Orla Vigsø, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: