Kungen: Ta vara på dagarna hemma

Av: 

TT

Publicerad:
Kung Carl Gustaf talade till folket om viruskrisen förra veckan. Han underströk då allas personliga ansvar i den ansträngda situationen. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kung Carl Gustaf talade till folket om viruskrisen förra veckan. Han underströk då allas personliga ansvar i den ansträngda situationen. Arkivbild.

NYHETER

Kung Carl XVI Gustaf förstår inte generationskamraterna som ignorerar myndigheternas råd om social distansering.

– Ta vara på de här dagarna som ni är hemma, säger kungen i en intervju med Dagens Nyheter.

Drottningen och kungen är friska och befinner sig på Stenhammars slott utanför Flen i Sörmland. Eftersom kungaparet tillhör riskgruppen för coronaviruset följer de Folkhälsomyndighetens råd och arbetar hemma. Barnbarnen träffar de digitalt, berättar kungen i intervjun via videolänk.

– Vi har använt oss av den här tekniken de senaste dagarna och haft ett antal möten och det har gått väldigt bra, säger han till tidningen.

Drottning Silvia är 76 år och kungen fyller 74 på valborgsmässoafton. Att en del av deras generationskamrater, 40-talisterna, inte hörsammat råden att isolera sig förstår kungen "inte alls":

– Det blir kanske lite konstigt när jag säger det, men det finns väl väldigt mycket som man kan passa på att göra som man inte hunnit tidigare, som kanske nu blir gjort. Man kan sitta ned och läsa en bok. Man kan gå in och städa. Man kan måla om huset.

På frågan vad kungen tänker om Sveriges linje i hanteringen av smittspridningen säger han:

– Vi får se vad som kommer ut av det hela. Men vi hoppas att myndigheterna och experterna, med sin kunskap och erfarenhet, leder oss till de bästa besluten.

Smittspridningen är en global tragedi, ett drama utan like, säger kungen till DN.

– Det rör sig hela tiden. Vi vet inte hur det slutar.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN