Djurklinik stoppar operationer efter smittlarm

Publicerad:

NYHETER

Hästkliniken vid SLU stängdes tillfälligt efter larm om MRSA för en månad sedan.

Nu är bakterien tillbaks på djursjukhuset igen, fast i kliniken bredvid.

Kliniken som tar emot hundar, katter och andra smådjur brottas nu med bakterien.

Smådjurskliniken vid SLU stängde på torsdagen efter att ha upptäckt MRSA i lokalerna. Det är en typ av pencilinresistenta stafylokocker som kan ge djuren hudinfektioner.

Det är det andra utbrottet vid djursjukhuset på drygt en månad. Men om utbrotten har något samband kan inte Li Hedenström som är marknads- och kommunikationsansvarig uttala sig om. Däremot berättar hon att smådjurskliniken tagit prover med anledning av utbrottet på hästkliniken.

– Men vi tar även rutinmässiga prover eftersom det är ett problem som man brottas med mycket.

”Vi hade ett utbrott här på hästkliniken för en månad sedan och det här dyker upp lite då och då”, säger den kommunikationsansvarige för Universitetsdjursjukhuset vid SLU.
Foto: Privat
”Vi hade ett utbrott här på hästkliniken för en månad sedan och det här dyker upp lite då och då”, säger den kommunikationsansvarige för Universitetsdjursjukhuset vid SLU.

Operationer skjuts fram

Hästkliniken var stängd i fem dagar och operationssalarna sju dagar efter utbrottet, men om det dröjer lika lång tid tills smådjurskliniken öppnar är i nuläget oklart.

– Vi håller på och kollar om vi kan öppna upp operationsavdelningar för akutfall. Men det är inte något som vi fått besked om än, säger Hedenström.

Inbokade operationer under den kommande veckan har flyttats fram och kliniken hänvisar djurägarna till andra djursjukhus medan sanering och provtagning pågår.

– Vi har pratat med djursjukhusen som ligger i närheten, men jag vågar inte uttala mig om hur det här påverkar de andra sjukhusen. Det är ett högt tryck överlag över sommaren.

Publicerad:

LÄS VIDARE