Pekades ut som ansvarig för drogsajt – frias

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Polisen
Narkotikabeslag från försäljning på det så kallade darknet, det mörka nätet. Bilden är från ett tidigare fall.

NYHETER

Över 320 000 knarkaffärer som omsatt nära 378 miljoner kronor gjordes via sajten.

En ensam 28-åring pekades ut som ansvarig för sajten droghandelplatsen Flugsvamp 2.0 på det så kallade darknet.

Nu frias han av tingsrätten, som anser att bevisningen för anklagelsen inte räcker.

Flugsvamp 2.0 lanserades 2015 på darknet, en krypterad och medvetet svårspårad del av internet. Under tiden sajten låg uppe kunde 17 000 kunder och 600 försäljare bedriva handel som på vilken nätmarknadsplats som helst – men med narkotika. Åklagaren Annika Wennerström har liknat det vid ett "Tradera för droger".

2018 stängdes sajten. I februari i år åtalades en nu 28-årig man för synnerligen grovt narkotikabrott, anklagad för att vara den som ensam administrerat sajten. Enligt åklagaren har han i den rollen möjliggjort mer än 320 000 svenska knarkaffärer. Detta var det första åtalet mot en misstänkt administratör för en narkotikahandelsplats någonsin i Sverige.

"Har luckor"

Men nu står det klart att Stockholms tingsrätt inte delar åklagarens uppfattning, utan väljer att fria 28-åringen.

Det är visat att stora mängder narkotika sålts via Flugsvamp 2.0. I samband med att mannen greps stannade handeln av, och det gick inte längre att få kontakt med sajtens support. Tingsrätten anser det stå klart att 28-åringen haft någon typ av koppling till administrationen. Men utredningen har luckor, och bevisningen är inte tillräckligt robust för att klart kunna säga att 28-åringen var administratör och ansvarig för sajten – vare sig ensam eller tillsammans med andra.

Mannen själv har helt nekat till anklagelserna. Försvaret vänder sig också emot utredningens slutsats om att en person ensam kunnat sköta sajten.

– Det är helt omöjligt att det skulle vara en enda person som är ansvarig för det här. Man kan jämföra med Tradera där det kanske jobbar 50 personer, säger mannens försvarare Thomas Bodström.

"Fullt möjligt"

Åklagaren Annika Wennerström anser att det inte är en rimlig jämförelse – en illegal verksamhet på darknet har inte kundtjänst och annan personal på samma sätt som andra marknadsplatser.

– Det här är en plattform man tillhandahållit. Det innebär inte att man är i kontakt med köpare och säljare vid varje överlåtelse. Mycket är automatiserat och vi har presenterat bevisning för att det är fullt möjligt för en person att göra det här, säger hon.

Wennerström säger att det lutar åt ett överklagande från hennes håll.

– Utifrån det jag läst i domen ser det ut som att det är främst en fråga om bevisvärdering. Därmed är det inte omöjligt att man skulle kunna göra en annan bevisvärdering i en annan instans.

Mannen går dock inte helt fri. Domstolen fäller honom för grovt narkotikabrott då han 2013 och 2014 sålt cannabis på tre andra narkotikamarknadsplatser på darknet. Påföljden blir fängelse i ett år och tio månader.

Tre andra personer som stått åtalade för att ha hjälpt 28-åringen att tvätta pengar frias.

Publicerad:

LÄS VIDARE