Venezuela

Venezuela kräver tillgång till guldreserv

Av: 

TT

Venezuelas president Nicolás Maduro. Arkivbild.
Venezuelas president Nicolás Maduro. Arkivbild.

NYHETER

Venezuelas centralbank går till domstol för att försöka tvinga Bank of England att ge landet tillgång till sina guldreserver i banken.

Pengarna behövs för att hantera coronakrisen, enligt regeringen.

I den rättsliga begäran, som lämnats in vid en domstol i London, efterfrågar landets centralbank en "order som tvingar BoE att följa de föreslagna instruktionerna". Det rör sig om guld till ett värde av över 930 miljoner pund, omkring 11 miljarder kronor.

Tillgångarna ska föras över till FN:s utvecklingsprogram varigenom inköp ska göras av sjukvårdsutrustning, mediciner och mat för att tackla coronakrisen, enligt dokumentet.

Venezuela begärde en sådan överföring i april. Men Bank of England har sedan 2018 hållit inne med överföringar av de 31 ton guld som landet förvarar hos banken till president Nicolás Maduros regering, som Storbritannien inte erkänner som landets rättmätige ledare.

Med anledning av USA:s kraftiga sanktioner har Venezuela få andra möjligheter att få in utländsk valuta än att sälja av sina guldreserver. Den djupt krisande ekonomin har pressats ytterligare av kollapsen i oljepriset och coronarestriktioner.

"Bank of Englands förhalande får allvarliga konsekvenser för Venezuela och FN:s försök att bekämpa covid-19 i landet", säger den Londonbaserade advokaten Sarosh Zaiwalla, som företräder den venezuelanska centralbanken, i ett uttalande.

Bank of England har för Reuters avböjt att kommentera den rättsliga begäran.

Venezuela har hittills rapporterat 618 bekräftade fall av coronasmitta och 10 dödsfall. En större spridning befaras kunna leda till att landets redan sköra sjukvårdssystem kollapsar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vitare tänder i höst? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

LÄS VIDARE

Många döda i fängelserymning

ÄMNEN I ARTIKELN

Venezuela

Nicolás Maduro