Nyheter

Nya regeringskritiska protester i Libanon

Av: 

TT

NYHETER

Gatorna i Beirut har återigen fyllts av demonstranter som kräver att Libanons politiska elit ska lämna ifrån sig makten. Deras krav omfattar även president Michel Aoun som tidigare framträdde i ett tv-sänt tal.

Protesten på söndagskvällen var den största sedan premiärminister Saad al-Hariri avgick i tisdags och följde på ett massmöte till stöd för president Michel Aoun tidigare under dagen.

Kvällens protester syntes rikta sig mot Aoun och hans försök att inta rollen som garant för proteströrelsen och dess krav på krafttag mot korruptionen.

– Alla betyder alla, skanderar demonstranter med hänvisning till kravet på att hela den politiska eliten, som skylls för att ha skott sig på staten och styrt landet in i krisen, ska bytas ut.

Efter premiärministerns avgång är det nu presidentens uppgift att i samråd med parlamentet utse en ny regeringsbildare. I ett tv-sänt tal manade 84-årige Michel Aoun demonstranterna att ena sig bakom ansträngningarna att "utrota korruptionen". Han lovade en trepunktsplan i syfte att ta itu med korruptionen, blåsa liv i ekonomin och bygga upp civilsamhället.

Protester mot korruption och skattehöjningar har skakat Libanon, ett land i en djup ekonomisk kris, sedan mitten av oktober. Demonstrationerna har varit till största del fredliga men har lamslagit landet. Bankerna som hållits stängda i två veckor kunde öppna i fredags.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – förhandsboka nu!

Cervera

Publisert: