Ex-ambassadör känner sig hotad av Trump

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
USA:s tidigare ambassadör i Ukraina Marie Yovanovitch i samband med att hon den 11 oktober vittnar inför det amerikanska representanthuset underrättelseutskott.
Foto: Scott Applewhite /AP/TT
USA:s tidigare ambassadör i Ukraina Marie Yovanovitch i samband med att hon den 11 oktober vittnar inför det amerikanska representanthuset underrättelseutskott.

USA:s tidigare ambassadör i Ukraina Marie Yovanovitch kände sig hotad av USA:s president Donald Trumps ord när han och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade med varandra i telefon i somras.

Det framgår av de utskrifter av vittnesmål som det amerikanska representanthusets underrättelseutskott nu offentliggjort.

Utskottet utreder ett eventuellt riksrättsförfarande mot Trump angående den så kallade Ukrainaaffären. Vittnena har hörts bakom stängda dörrar.

Den stora frågan som utreds är om USA:s president begick ett allvarligt brott när han i somras ringde Zelenskyj och bad honom att utreda demokraten och förre vicepresidenten Joe Bidens son – samtidigt som Vita huset fryst ett militärt biståndspaket till Ukraina.

Blev "chockad"

Joe Biden är dessutom potentiellt rival till Trump i nästa års presidentval.

Enligt utskriften ska Yovanovitch ha blivit allt mer oroad över att Trumps personlige advokat Rudy Giuliani blev så engagerad i ukrainska frågor och framför allt hans ansträngningar för att få Kiev att utreda Joe Bidens son.

Yovanovitch säger också att hon blev "chockad" när hon tog del av anteckningarna efter presidenternas telefonsamtal och såg att Trump sagt att ambassadören "kommer att gå igenom vissa saker".

"Jag blev mycket oroad. Det är jag fortfarande", sade Yovanovitch till utskottet.

Hon får sedan frågan om hon känner sig hotad och svarar då "ja".

Påtryckningar från Vita huset

Även vittnesmålet från utrikesminister Mike Pompeos tidigare rådgivare Michael McKinley offentliggjordes på måndagen.

Av dessa utskrifter framkommer bland annat att McKinley lämnade sin post tidigare i år eftersom han ansåg att utrikesdepartementet inte skyddade sina medarbetare från påtryckningar från Vita huset.

Utskottets ordförande, demokraten Adam Schiff som företräder Demokraterna, säger att fler vittnesmål kommer att offentliggöras de närmaste dagarna.

PODD Riksrättsprocessen mot Donald Trump

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Aftonbladets Wolfgang Hansson om det senaste i riksrättsprocessen mot Donald Trump.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE