Patient blev sjuk i covid-19 – en gång till

33-åring i Hongkong kan vara första bekräftade fallet

Publicerad 2020-08-25

En 33-årig Hongkongbo har fått covid-19 två gånger.

Det slår forskare vid Hongkong-universitetet fast.

– Det är spännande. Men vi har haft det här viruset i över sex månader med tiotals miljoner smittade – och det här är bara ett fall. Jag ser ingen som helst anledning till oro, säger forskaren Charlotte Thålin vid Danderyds sjukhus.

Forskarnas artikel, som är godkänd men ännu inte publicerad i Clinical Infectious Diseases, föregås av en pressrelease. I den står att läsa att mannen i Hongkong, en datatekniker, först blev smittad av coronaviruset i kinesiska Wuhan. 4,5 månader senare blev han smittad under en resa till Spanien. Detta är det första kända bekräftade fallet i världen, om det stämmer.

Enligt forskarna visade det sig att viruset hade uppenbara olikheter, som tyder på att det är en återinfektion.

– Är patienten infekterad igen, som man kan läsa i pressreleasen, så hade han inte några symtom andra gången. Det talar för att han har en viss immunitet som gör att han klarar av det här, om han nu är reinfekterad. Han har ju inte blivit sjuk den här andra gången så jag tycker inte att det här är alarmerande, säger Charlotte Thålin som forskar på coronavirusets immunitet på Danderyds sjukhus.

Innebär det här något för arbetet med ett nytt vaccin?

– Man måste titta närmare på det enskilda fallet, men enstaka fall bekymrar mig inte så mycket. Men det finns tillfällen när ett vaccin kan verka bättre än en infektion. Det finns en chans att man ska bli mer immun efter en vaccinering än om man får infektionen på riktigt.

Du tror att det kan komma fler fall, men att det inte blir något större återfall?

– Det finns ganska många rapporter om folk som man tror har blivit sjuka igen, även här i Sverige. Men där har man kanske inte testat dem riktigt första och andra gången. Så det finns inga bevis för att det är så.

– Det skulle förvåna mig om inte enstaka personer återinsjuknar. Men vi hoppas på att vi ska få en bred och bra immunitet.

Virusrester kan leva kvar länge hos den som haft covid-19.

– Det kluriga med testerna som man tar i näsa och svalg är att de kan visa positivt resultat i flera månader efter man har varit infekterad, men det är fortfarande det gamla viruset, säger Charlotte Thålin.

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell kommenterar uppgifterna i ett mejl till Aftonbladet och är inne på samma linje som Charlotte Thålin:

– Ett fall är förstås intressant, men det är inte dags att påstå att man inte har immunitet under ganska lång tid. Om det hade varit vanligt hade vi sett många fler, skriver han.

PODD Coronahösten i Europa

Vi pratar med Aftonbladets reporter Nivette Dawod.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS