Danmark öppnar - men gränsen förblir stängd

TT TT-Ritzau

Uppdaterad 2020-05-08 | Publicerad 2020-05-07

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S). Arkivbild.

Danmark lättar på restriktionerna och inleder "fas två" – snart öppnar butiker, restauranger och skolor igen.

Men gränserna förblir stängda ett tag till och statsminister Mette Frederiksen påminner om att faran inte är över.

Från och med måndag öppnar butikerna i Danmark igen. En vecka senare kan eleverna i skolornas mellan- och högstadier återvända till sina klassrum. Då – den 18 maj – blir det också fritt fram för restauranger, kaféer och liknande. Det blir också möjligt att gå i kyrkan och låna böcker på biblioteket.

Men det kommer fortsatt att vara restriktioner bland annat gällande öppettider och fysiska avstånd, säger statsminister Mette Frederiksen (S).

– Situationen är fortsatt allvarligt. Det här är ett virus som vi inte kan förhandla med, säger hon.

Fler blir smittade

– Vi får räkna med att fler blir smittade i takt med att vi öppnar samhället, påpekar statsministern när hon presenterar planerna.

Besked om "fas två" i Danmarks återöppning bygger på en uppgörelse mellan regeringen och övriga partier i folketinget. Flera partier hade önskat att inreseförbudet skulle mjukas upp, men det fanns ingen majoritet för det.

Senast den 1 juni ska regeringen ge besked om när gränserna kan öppnas igen.

– Det råder gränsrestriktioner i stort sett i alla länder omkring oss. Därför ska man inte förutsätta att om vi beslutar att öppna gränserna i Danmark så återgår läget till det normala. Det gör det inte. Därför följer vi situationen i de andra länderna noga, säger Frederiksen.

Fortsatt små grupper

Danmark lättar inte på förbudet mot att samlas fler än tio personer.

– För allt vi gör gäller det att låta bli att samlas för många. För det är där smittan kan spridas, säger Mette Frederiksen.

Statsministern säger att när väl "fas två" är på plats räknar hon med ytterligare två faser under och efter sommaren innan det danska samhället är tillbaka till det normala.

Stängningen av Danmark inleddes den 11 mars.

Drygt 10 000 personer i Danmark har diagnosticerats med covid-19, och 514 har avlidit, enligt myndigheterna i landet.