Kan Trump och Pelosi enas om vägar och broar?

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Evan Vucci/AP/TT
President Donald Trump och vicepresident Mike Pence tillsammans med representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi och hennes partikamrat, senatens minoritetsledare Chuck Schumer, vid ett möte i Ovala rummet i december.

USA:s president Donald Trump ska sätta sig ner med motståndarpartiet Demokraternas kongressledare. På agendan står infrastruktursatsningar – men frågan är om de politiska motståndarna kan hålla sig till den.

I det infekterade Washington DC, som de senaste veckorna polariserats ytterligare av den så kallade Rysslandsutredningen, ifrågasätter bedömare om ledarna verkligen kommer att prata om vägar och broar.

Representanthusets talman Nancy Pelosi lät dock positiv när hon offentliggjorde träffen i förra veckan. Infrastruktur och sänkta priser på medicin är två sakpolitiska områden där Demokraterna och Vita huset borde kunna hitta gemensam grund, sade hon enligt webbtidningen Politico.

"Sade bye-bye"

Annat var det i januari då Trump, Pelosi och senatens minoritetsledare Chuck Schumer träffades i Vita huset. Då var ämnet den då pågående nedstängningen av statsapparaten och presidentens krav på miljardbelopp till en gränsmur mot Mexiko – och mötet slutade abrupt.

"Har just lämnat mötet med Chuck och Nancy, ett totalt slöseri med tid", skrev Trump på Twitter och hänvisade till Pelosis nej till en mur eller en stålbarriär.

"Jag sade bye-bye, inget annat fungerar".

Betraktarens öga

Några veckor tidigare höll gruppen ett annat uppmärksammat möte i Ovala rummet, även det om statsbudgeten och gränssäkerhet. Där, inför rullande tv-kameror, hotade en till synes aggressiv Trump att just stänga ner statsapparaten om han inte fick igenom sina krav medan Schumer upprepade gånger sade "vi är inte överens".

Men vissa detaljer kring mötena, bland annat huruvida Trump "stegade ut" från träffen i januari i vredesmod eller inte – som Chuck Schumer har hävdat – beror på vem man frågar. Vita huset och närvarande republikanska politiker beskriver snarare ett artigt avslut, enligt bland andra tidskriften Time. Men i det politiska USA, där många försöker framställa en händelse till sin fördel, ligger mycket i betraktarens öga.

Publicerad:

LÄS VIDARE