Varnar för stormen Nora: ”Oerhört halt”

Publicerad 2022-02-19

En person har förts till sjukhus efter en bussolycka i Linköping under natten.

Nu varnar SMHI för de problem stormen Nora kan skapa under morgonen.

– Det är risk för besvärlig halka, säger SMHI:s meteorolog Ulrica Sievert.

Strax efter midnatt körde en buss med sju personer av vägen och välte utanför Linköping. En person har förts till sjukhus med vad som beskrivs som oklara skador.

– Det är oerhört halt på platsen och det snöar, så det är troligen därför bussen körde av vägen, sade Martin Eriksson, vakthavande befäl vid räddningstjänsten Östra Götaland till TT.

En buss körde av vägen och välte.

Under morgonen har ett par olyckor inträffat i Skånetrakten. På riksväg 21 i Hässleholm har en personbil kört av vägen och på länsväg 665 i Högsby har en personbil med två personer hamnat på sidan i ett dike. Det finns inga uppgifter om skadeläget.

– Det är ingen större belastning, men det har varit några mindre olyckor. Vi ser gärna att trafikanter håller hastighet efter väglag och är beredd på att det kan finnas träd på vägbanan, säger polisens presstalesperson Patric Fors.

Gul varning

SMHI har utfärdat en gul varning för södra Skåne, men flaggar för halt och besvärligt väglag på flera håll i landet.

– Det finns risk för stormbyar i Skåne under de närmsta timmarna. Det väntas även kraftigt snöfall i norra Götaland och sydöstra Svealand under morgonen innan det passerar bort, säger Ulrica Sievert fortsätter:

– Det kan bli besvärligt med snöhalka, slaskhalka och blåst. Det finns även en risk för att det kan beröra känslig infrastruktur. Är man ute i trafiken kan man förvänta sig störningar och det är bra att tänka på att köra försiktigt för det är halt på vägarna.

Ny vädersmäll väntar

Stormen Nora ser ut att lämna Sverige och dra sig österut mot Baltikum under eftermiddagen innan en ny vädersmocka drar in över landet.

– På söndag kväll och måndag morgon ser det ut att bli en intensiv blåst och kraftigt snöfall i södra Sverige. Det är ganska långt fram i tiden så vi har inte lagt ut några varningar om det än. Men det är bra att hålla sig uppdaterad på varningskartan.