Stormen Malik

Stormen Malik har dragit in över Sverige – tusentals hushåll strömlösa

SMHI går ut med nya gula och orangea varningar

Av: 

Sebastian Comar Alm

Emil Salmaso

Josefine Karlsson

Hans Österman

Amanda Hällsten

NYHETER

Stormen Malik piskar Sverige med orkanstyrka på sina håll.

Träd och lyftkranar har vält över vägar och hus, broar har stängts, flyg har dirigerats om och drygt 30 000 hushåll är strömlösa.

– Det blir lite snökanonseffekt av det hela, säger Anders Wettergren, vakthavande meteorolog om vad som väntar när stormen drar österut.

Stormen Malik har skapat stor förödelse då den svept över Storbritannien och Danmark. På lördagen drog den in över Sverige västerifrån.

På Hanö vid Blekinges kust uppmättes vid 21-tiden en vindstyrka på 38,9 meter i sekunder. Övre gränsen för storm går vid 32,6. Kraftigare vindar än så räknas som orkan.

– När det börjar närma sig 40 är det nog svårt att stå. Man får verkligen spjärna emot. Det är därför vi går ut och varnar att det är läge att hålla sig inne, sa Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI, under lördagskvällen.

Nu drar stormen Malik in över Sverige. Följ vår liverapportering här.

Har du råkat ut för stormen eller har bilder eller filmer på ovädret?

Mejla till tipsa@aftonbladet.se, sms/mms till 71000 eller via formulär här.

SÅHÄR ÄR LÄGET JUST NU:

 • Stormen Malik har rört sig österut, värst är det på Gotland där SMHI har utfärdat en orange varning.
 • Längst med västkusten från Västra götaland och ner till Skåne är gul varning utfärdad för högt vattenstånd.
 • SMHI har också utfärdat gul varning gällande kulingvindar för Kattegatt, Öresund Östersjön, Ålandshavet, Finska vinken, Bottenhavet och Norra Kvarken.
 • SMHI säger att stormen kommer avta under kvällen.
Skriv inlägg
 • I Södertälje blåste det så jävligt att katten lättade från marken och for rakt in i ett träd. Nu ligger hon i soffan men mår inte alls bra. Blev en rejäl smäll mot den lilla kroppen.

  Gittan
 • Strömavbrott till och från och ett träd knäcktes i trädgården precis. Blåser som 17 här på norra gotland

  Anvendarnamn
 • Angående läget på Södertälje sjukhus så har polisen spärrat av bilvägen intill sjukhuset tidigare idag vid 10-tiden. Plasten till väderskyddet på fasadställningen fladdrade i vinden och det var risk för fallande föremål och även risk för att ställningen skulle ramla.

  Andreas Jacobsen
 • Alexzandra Persson

  Minst fyra personer har bekräftats döda på grund av Stormen Malik, rapporterar Sky News.

  En man i Tyskland dog under lördagen efter att en stor skylt lossnat och fallit över honom.

  Aftonbladet har tidigare rapporterat om en 78-årig kvinna i Danmark som ramlade på grund av de hårda vindarna och sedan dog på grund av de allvarliga skadorna från fallet. I Skottland har en 60-årig kvinna och en nioårig pojke dött efter att ha fått träd över sig.

 • Var ute m vår långhåriga taxfröken. Hon är lite överviktig men det kom en snöig stormvind som tog henne med sej. Hon kunde inte få stopp utan det var bara för henne att följa med. Blev stopp då flexikopplet nästan slets ur min hand.

  Vi var på en äng,,,, Jag hade fullt sjå att stå kvar. Nu har vinden avtagit rätt bra här i Sollentuna. Snöat har det gjort också, men det täcker bara lite av marken.

  Sussie Hägglund

Varningar från SMHI

SMHI hade utfärdat mängder med orange och gula varningar redan för lördagen. Det finns även ett smatterband av nya varningar när ovädret drar österut och vinden slår om till nordlig eller nordvästlig.

Totalt finns 9 orange varningar och 27 gula, sammantaget för land och hav, under söndagsdygnet.

Orange eller gul varning för en kombination av vind och snö är utfärdad för Upplandskusten, Roslagskusten, södra Norrland och östra Svealand.

– På västkusten och i Skåne avtar vindarna långsamt under morgonen och börjar vika av först på dagen. I stället blir det stormbyar och snö när lågtrycket drar rakt österut över Svealand. Det blir kraftiga vindar på baksidan av det här systemet. Det drar ner kallare nordlig luft som gör att nederbörden kan gå över i snö, säger Anders Wettergren, vakthavande meteorolog på SMHI.

Upplands- och Roslagskusten kan drabbas av en dryg decimeter snö under söndagen. För Stockholmsområdet handlar det troligen inte om samma mängder, enligt SMHI.

– Det är inte jättevanligt med den här kombinationen av vind och snö. Det blir lite snökanonseffekt av det hela. Luften samlar på sig fukt över havet och kyls ner av kallare luft norrifrån, säger Anders Wettergren.

Översvämningar i Uddevalla.
Bilar kör genom vattenmassorna i Malmö.

Problem för tåg och flyg

Malik orsakade under lördagen stora problem i trafiken. Tåglinjer ställdes in i Skåne, Blekinge, Kalmar, Kronoberg, Jönköping och Östergötland. Vissa sträckor kommer att hållas stängda fram till måndag, enligt Trafikverket.

Även flyget drabbades. Tre flygplan på väg till Landvetter fick landa på Arlanda i stället och ett plan från Gran Canaria dirigerades om från Malmö till Köpenhamn.

Dessutom fick ett Lufthansa-plan från München avbryta landningen vid Landvetter – och flyga tillbaka till München igen.

– Vi trodde att vi skulle hamna i Oslo eller Jönköping eller Stockholm. Men de valde att flyga tillbaka hela vägen, säger svenske Anders som var ombord.

Planet skulle precis landa när piloten plötsligt ångrade sig.

– Vi har på 1 000 fot, det är ju 300 meter. Det var dåligt väder och skumpigt som fan. Men vi såg marken. Det är ju lite snopet, säger Anders.

Fyra spelare i det norska handbollslandslaget var med om en liknande händelse, skriver VG. I stället för att landa i Oslo fick de flyga tillbaka till München. När flyget gått in för landning ångrade sig piloten och vände om.

– Det är bara att gilla läget. Det är ju inte Lufthansas fel att det blåser, säger Anders.

Fallande träd och avstängda vägar

Dussintals vägar över hela södra och västra Sveriges stängdes av efter att träd knäckts i blåsten. Bland annat stängdes ett körfält på E20 vid Finnerödja, i riktning mot Göteborg, strax efter midnatt. Enligt prognosen öppnas inte vägen igen förrän 02.30.

Utanför Knislinge i nordvästra Skåne träffades en A-traktor av ett fallande träd strax före klockan 21 på lördagskvällen. Två tonårspojkar fördes till sjukhus.

– Stormen har kommit igång nu och det kommer att bli värre. Vi är till exempel ute på ett ärende där ett träd håller på att falla över en villa i Bjuv, sa Jonas Helmert, inre befäl vid räddningstjänsten i nordvästra Skåne, under kvällen.

Kran välte och järnrör föll

I Malmö välte en byggkran i Västra hamnen sent på lördagskvällen. Människor som stod vid en busshållplats fick springa i säkerhet och delar av kranen landade bara några tiotal meter från kuren. Flera arbetsbodar krossades av kranen, men inga människor kom till skada.

– Det såg ut som ett bombnedslag, säger ett ögonvittne.

I samma område rasade en byggställning tidigare under kvällen. Inte heller då skadades någon människa.

– Det är en del fallande träd. En del landar på bilar, andra på hus. Men det är inget av allvarligare karaktär, sa Patric Nilsson, inre befäl vid räddningstjänsten i södra Skåne.

Översvämningar och stängda broar

Delar av Uddevalla drabbades av översvämningar och bilar som fastnade på vattenfyllda vägar nere vid hamnen. I Markaryd blåste ett plåttak av ett hus.

Älvsborgsbron i Göteborg och Öresundsbron stängdes båda av för all trafik på grund av stormvindarna. Älvsborgsbron öppnade igen strax före klockan 02, men Öresundsbron kommer enligt prognosen att fortsätta vara avstängd till minst klockan 08 på söndagsmorgonen.

Tusentals strömlösa

Som mest har över 40 000 abonnenter hos Eon, Vattenfall, Ellevio och Gotlands energi varit strömlösa samtidigt under söndagsmorgonen. Antalet strömlösa hushåll uppdateras kontinuerligt. Strax före 08 på morgonen var drygt 31 000 abonnenter strömlösa.

Klicka på länkarna för respektive bolag för att se aktuell status i ditt område.

Människor kämpar mot blåsten i Helsingborg.
Ett träd har fallit över vägen i Bjuv.

”Håll er inomhus”

Både polis och räddningstjänst hade inför Maliks ankomst varit tydliga med sina uppmaningar att boende ska hålla sig inomhus.

– Det kan komma föremål farandes i luften och bilar kan blåsa av vägar, sa Patrik Nilsson vid räddningstjänsten i Skåne.

Christer Fuxborg vid polisen i Göteborg hade samma budskap.

– Gå bara ut i yttersta nödfall, det är tips från coachen. Det finns ingen anledning att ge sig ut om man inte måste, sa han till GP.

Flera träd har vält över bilar i centrala Malmö.
Vågorna piskar mot skånska kusten.
En kabelportal med elledningar till en byggarbetsplats har kollapsat och blockerar en väg i centrala Malmö.
Översvämningsbarriärer vid centralstationen i Malmö.

ANNONS

Nu kan du shoppa säsongens nyheter hos Ellos - trendsäkert mode för alla tillfällen!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Stormen Malik

LÄS VIDARE

Stormen Malik: Orkanvind och stormflod väntas

ÄMNEN I ARTIKELN

Stormen Malik

SMHI

Översvämningar

Väder

Öresundsbron