Ny undersökning: Stödet för restriktionerna minskar

Publicerad 2022-01-20

Det verkar som att svenska folket börjar tröttna.

En ny undersökning från Aftonbladet/Demoskop visar att stödet för coronarestriktionerna minskar rejält.

– Fler ifrågasätter om åtgärderna verkligen är motiverade, säger Karin Nelsson, vd på Demoskop.

Smittan ökar snabbt, men i de allra flesta fall ger omikronvarianten milda symtom.

Nu tilltar kritiken mot att regeringen och Folkhälsomyndigheten håller fast vid restriktionerna som begränsar vardagen för mängder av människor.

En av dem som tycker att det är dags för lättnader är den tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke.

– Man bör vara medveten om att alla restriktioner har en marginell effekt mot det här viruset. Det är så in i Norden smittsamt, sa han nyligen i podden ”Sportstudion”.

”De yngre är mest negativa”

Han får medhåll av en växande andel av den svenska befolkningen. En undersökning som Aftonbladet/Demoskop genomfört visar att 58 procent tycker att restriktionerna är bra. Det är en minskning med 17 procentenheter jämfört med i slutet av december.

– Coronan förknippas inte längre lika tydligt med svår sjukdom och död. Nu liknas den vid en vanlig förkylning som alla kommer få förr eller senare. Det påverkar människors inställning, säger Karin Nelsson, vd på Demoskop.

Fler anser också att för många åtgärder har satts in. 30 procent av svenskarna menar att restriktionslistan är för lång.

– Det är de yngre som är mest negativa. Bland de äldsta finns det fortfarande ett starkt stöd för restriktionerna.

Dök rejält förra julen

Av undersökningen framgår också att stödet för den svenska coronastrategin är fortsatt starkt. 51 procent av befolkningen uppger att pandemin har hanterats bra.

– Julen 2020 märktes en tydlig dipp. Då rapporterades det mycket om höga politiker och myndighetsföreträdare som sa en sak och gjorde en annan. Men i år har vi inte sett en sådan utveckling, säger Karin Nelsson.

– Jämfört med många andra länder så har människors frihet varit ganska stor i Sverige. Det bidrar sannolikt till att många ställer sig bakom strategin.

ANNONS