Anderssons S-regering

Annika Strandhäll om klimatposten: ”Fokus på grön omställning”

Av: 

Amanda Hällsten

Erica Fält

NYHETER

Annika Strandhäll kliver in som ny klimat- och miljöminister.

Hon har nu tio månader på sig att stärka den svenska klimatpolitiken.

– Mitt fokus kommer ligga på att öka takten inom den gröna omställningen, säger hon.

Hon har tidigare haft posten som socialminister och senast 2019 tillträdde hon som socialförsäkringsminister, innan hon avgick av personliga skäl.

Nu gör Annika Strandhäll (S) comeback i regeringen – denna gång som klimat- och miljöminister.

– Främst har Magdalena Andersson bett mig ta den här positionen för att jag har en lång erfarenhet som statsråd och departementschef sedan tidigare. Även under den tidsperioden fick jag ta mig an många nya frågor, och hon har sett mig i den rollen mycket väl, säger Annika Strandhäll.

Annika Strandhäll är ny klimat- och miljöminister.

En av regeringens viktigaste frågor

Sverige, såväl som världen, står inför enorma utmaningar för att stoppa den stundande klimatkrisen. Arbetet med klimatet har klättrat upp och kommit att bli en av de viktigaste frågorna i modern tid.

Enligt Magdalena Andersson ska regeringens politik präglas av krafttag mot just klimatrelaterade problem, och arbeta för att driva på den gröna industriella revolutionen.

Trots att hon inte haft en ministerpost inom området tidigare, säger Annika Strandhäll att hon har ”väldigt bra koll” på den klimatpolitik som partiet bedrivit.

– Jag är otroligt glad att jag får ansvara för den här frågan. Det är en ödesfråga för Sverige. Jag ser framför mig att vi ska öka takten i den gröna omställningen och att svensk industri verkligen ska uppleva att vi som regering stöttar deras ambitioner att ställa om till mer grönt helt enkelt.

Batteritillverkaren Northvolt i Skellefteå kommer anställa 3000.

Strandhäll: Fokus på grön omställning inom industrin

I sin regeringsförklaring utlovade Magdalena Andersson ”många nya industrijobb”.

Annika Strandhäll refererar till det och säger att hon, under de tio kommande månaderna, ska rikta sitt fokus på att öka takten inom den gröna omställningen inom industrin.

Hon säger också att hon hoppas på att kunna genomföra gröna reformer med den kommande statsbudgeten, som lagts fram av oppositionspartierna M, KD och SD.

– I den budget som nu ligger har vi ett rejält satsning på ett kompetenslyft inom det här området, som gör att vi också förhoppningsvis ska kunna ta steg emot att också besätta de gröna jobb som nu växer fram, med nya kompetenta medarbetare.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Anderssons S-regering

LÄS VIDARE

Här är nya ministrarnas synder: ”Har prövat kokain”

ÄMNEN I ARTIKELN

Anderssons S-regering

Annika Strandhäll

Klimatpolitik

Politik