Margot Wallströms Nato-oro: Att Trump blir återvald

Uppdaterad 2022-05-18 | Publicerad 2022-05-17

När Finland går med i Nato är det bara för Sverige att följa med, menar tidigare utrikesminister Margot Wallström.

Samtidigt lyfter hon flera orosmoln och motargument.

– Får vi tillbaka den här lögnhalsen Trump, då blir det inte roligt för Nato, säger Margot Wallström.

Följ ämnen
Nato

Margot Wallström har deltagit på flera dialogmöten under Socialdemokraternas raska process mot ett ja till Nato.

Att beslutet nu kommit är både rätt och väntat, enligt S-veteranen.

– Alla som har följt med har kunnat se att det dragit åt det här hållet, att det har förberetts för ett sådant beslut.

Vändningen gjorde starkt intryck

Margot Wallström var vice statsminister och utrikesminister 2014 – 2019. Hon har även haft tunga positioner på FN- och EU-nivå.

Det som framförallt fick Wallströms pendel att svänga var när Finlands president Sauli Niinistö bytte fot.

– När han säger att ”nu fungerar inte det politiska diplomatiska spåret längre, gentemot Ryssland – och då måste vi ändra vår hållning”. Det gjorde väldigt starkt intryck på mig, och då får det konsekvenser för oss också.

Socialdemokraten Margot Wallström, 67, var Sveriges utrikesminister i Stefan Löfvens regering, mellan 2014 och 2019.

Somliga menar att Finlands agerande i Natofrågan haft allt för stort inflytande på hur Sverige ska agera. Men när Finland hade bestämt sig fanns inget annat alternativ än att följa med, enligt Wallström.

– Det säger sig självt. De har 130 mil gräns mot Ryssland, och vi har haft den mest långtgående försvarsplaneringen med Finland. Vi är två länder som har bildat ett speciellt område i Norden, och då är det klart att vi måste försöka följas åt i fortsättningen också.

Samtidigt säger Wallström att hon ”kan alla motargument” till att gå med i Nato, och att man måste ha dem i huvudet samtidigt.

– För det första: De som håller i taktpinnen är ju USA. Och får vi tillbaka den här lögnhalsen Trump, då blir det inte roligt för Nato och det kommer ju förstås alla Natomedlemmar att tvingas hantera. Så det vore väldigt olyckligt om det kom i ungefär samma tid som vi ansluter oss.

Före detta presidenten Donald Trump tycks vara sugen på att återta presidentposten i nästa amerikanska val.

”Ingen trevlig utsikt precis”

Margot Wallström drar sig inte för att kalla Donald Trump för en lögnhals, när hon inte längre är minister. Men även om Trump skulle bli återvald till USA:s president tycker hon inte att det är ett tillräckligt tungt argument för att inte gå med i Nato.

– Man måste väga alla delar mot varandra. Men man kan inte låtsas som att inte de här problemen finns, motargumenten. Vi måste se det väldigt klart och tydligt. Alla medlemmar påverkas ju av det, så får man försöka hantera det. Men det är ingen trevlig utsikt precis, för Nato.

En annan problematik som Wallström tar upp är att Sverige i och med sin ansökan till Nato legitimerar kärnvapeninnehav. I sådana frågor ser hon en potential att Sverige skulle kunna skapa en gemensam hållning med de nordiska länderna, när de framöver möts inom Nato.

– Demokratispåret och det här med kärnvapenfrågan menar jag att vi skulle kunna skaffa oss en gemensam hållning kring, och arbeta aktivt med de frågorna. Och jag tror att man behöver också där informera medborgarna mycket mer om vad det är som faktiskt står på spel nu, när det gäller kärnvapen och hur det har utvecklats.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har sagt att landet inte kommer godkänna Sverige och Finland som nya medlemmar i Nato. Men Wallström tror att det kommer ordna sig.

– De passar på tror jag. Det är nog bara att ta det lugnt. Det ser ju alla, att Sverige är välkommet.

Göran Persson: ”Ingen kommentar”

Aftonbladet har sökt ytterligare S-veteraner efter Natobeskedet.

Mona Sahlin, partiledare mellan 2007 och 2011, skriver i ett sms:

”Ett helt nödvändigt besked. Sverige och Finland måste stå sida vid sida och ha varandras ryggar”.

Ingvar Carlsson meddelar via Socialdemokraternas presstjänst att han inte har några kommentarer, och Stefan Löfven har inte återkommit.

Göran Persson, socialdemokratisk statsminister mellan 1996 och 2006, säger i ett kort telefonsamtal att han inte har någon kommentar att ge. Den 29 april sa Göran Persson till DI att han följer debatten och diskussionen, och ”bara de som är väldigt tondöva är i det här läget tvärsäkra”.