Solig helg – men ingen brittsommar

Publicerad 2021-10-08

Efter regn kommer solsken. Åtminstone i delar av Sverige.

Dimman i söder blir till sol i norr – medan fjällen tidigt drabbas av regn.

– I de södra delarna av fjällen är det regn som når in, säger meteorologen Mikael Luhr på Klart.se.

  • Mikael Luhr
    8 okt 2021

    Tack för denna gång, ha en fin helg!

  • 8 okt 2021

    På kvällen/natten/tidig morgon är det så otroligt mycket dagg nere i Skåne,ser ut som de regnat vad beror det på egentligen?

    Nyfiken

    Vid klart väder under kvällen och natten, sjunker temperaturen och då blir luften mättad och då blir det mycket dagg. Desto större variation mellan dag- och nattemperatur desto mer dag kan man tänka. Kall luft kan hålla mindre fukt än varm luft och då kondenserar vattenånga

    Mikael Luhr
  • 8 okt 2021

    Hur blir vädret neråt Trelleborg?

    J.t

    Förutom lite knepig morgondimma som kan ställa till det på lördag morgon blir det mestadels soligt och närmare 12-13 grader på dagen. Söndag blir dock lite småblåsig och eventuellt mer varierad molnighet.

    Mikael Luhr
  • 8 okt 2021

    Hur tror du kring årets vinter? Ungefär som förra? Varmare? Kallare?

    Sixten

    Jag tror den blir ganska lika förra med både kalla och milda perioder. Men att det kalla perioderna kommer tidigare på vintern än förra året.

    Mikael Luhr
  • 8 okt 2021

    Ska man varai Skåne i helgen för att få lapa lite sol?

    T.j

    Skåne och övriga delar av Götaland ser lovande ut i helgen om man vill fånga solsken, eventuellt att det är mer sol en bit över inlandet än precis vid kusten.

    Mikael Luhr

Det blev ingen brittsommar i år. Sverige har enligt SMHI:s definition inte präglats av en ”vacker kombination av nästintill sommarlika temperaturer och solbelysta lövträd i prunkande höstfärger”.

Däremot blir det gott om sol – men med några regnområden att hålla koll på, menar Mikael Luhr, meteorolog på vädertjänsten Klart.se.

– Under fredagen blir det lurigt väder i söder med dis och dimma på morgonen som det inte är helt säkert hur snabbt det kommer att lätta, säger han.

– Men på många håll kommer det att lätta och då blir det soligt kring både Östra Götaland och Svealand. Kring Östersjön blir det upp emot 16 grader till och med.

Kring Östersjön kan det bli upp emot 16 grader. Arkivbild.

”Mer höstaktigt väder”

Från Dalarna och norrut blir det runt 10 grader och molnigt med en del regn. På lördagen kommer solen fram i både norra och södra Sverige.

– Uppe i Svealand är det däremot ganska mycket moln och friska vindbyar, så mer höstaktigt väder.

Regnigt i fjällen

Men i fjällen blir det desto molnigare. I de södra delarna förutspås en del regn.

Regnet fortsätter på söndagen, och det blir kallare i hela landet. Regnmolnen tar sig österut över inlandet.

– Det blir något svalare i söder. Fortsatt gott om solchanser men det blir också lite blåsigt med friska till hårda vindbyar, säger Mikael Luhr.