V om vinster i skolan: Håller stor del av svenska folket gisslan

Uppdaterad 2022-02-15 | Publicerad 2022-02-14

En majoritet av Sveriges befolkning vill begränsa vinster i skolan, enligt en Sifoundersökning.

Trots detta vill högeroppositionen inte införa förbudet – därför vill Vänsterpartiet ha en folkomröstning i frågan.

”Det innebär att högerpartiernas partiledningar, som av egenintresse sitter i knät på friskolornas lobbyister, håller en stor del av svenska folket gisslan”, skriver Nooshi Dadgostar (V), partiledare.

V föreslår en folkomröstning om vinster i skolan på valdagen den 11 september.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar och partiets utbildningspolitiske talesperson Daniel Riazat vill att folket ska få rösta om ett förbud mot vinster i skolan.

I en debattartikel publicerad på Aftonbladet under måndagen bygger de två ut sina resonemang.

– 80 procent av befolkningen tycker att vi ska begränsa vinster i skolan – och bland lärarna är siffran 97 procent. Men partierna klara inte av att lösa det, då hamnar människor som gisslan i just den här frågan. Den måste plockas ut och lyftas upp, det handlar om våra egna barn. Varje år börja elever i en marknadsskola som trasar sönder vårt samhälle, säger Nooshi Dadgostar (V).

”Låt folket få avgöra”

Vänsterpartiet föreslår att en folkomröstning ska äga rum på valdagen den 11 september i år. Då ska folket få säga sitt i frågan om vinster i skolan.

”Det räcker det inte med Socialdemokraternas lappande och lagande med förslag om vinstbegränsning eller höjd skolpeng till de kommunala skolor.

Problemet med skolor som främst jagar vinster åt sina aktieägare går djupare än så och kommer alltid leda till att undervisningen kommer i andra hand, till segregation och till dålig arbetsmiljö för de anställda.”, skriver de.

I en intervju med Aftonbladet förtydligar partiledaren varför hon anser att regeringens förslaget inte räcker.

– Vi har haft marknadsskolor nu i flera år och ser effekterna av det, som är mycket dramatiska. Det är ett fundamentalt misslyckande. Riksdagspartierna klarar inte av att lösa ut den här frågan och går i otakt med svenska folket. Så vi ser det som nödvändigt att svenska folket får säga sitt, säger Nooshi Dadgostar (V).

Högerkritiken: Respektlöst mot svensk skola

”Lappande och lagandet” som de refererar till handlar om en förslag som regeringen presenterade i förra veckan. Ett förslag om att omfördela skolpengen – mer till kommunala och mindre till friskolor. Anledningen är att kommunala skolor har ett större ansvar, till exempel att ta emot alla barn och erbjuda plats om en friskola lägger ner.

Förslaget möttes av stark kritik från flera partier i högeroppositionen.

 

Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Lars Hjälmered säger i en skriftlig kommentar att regeringens förslag inte åtgärdar de stora problemen i svensk skola.

– Det är otroligt svårt att kommentera regeringens förslag eftersom de inte presenterar några detaljer över huvud taget, när Magdalena Andersson sedan får följdfrågor så står hon svarslös. Det är respektlöst mot svensk skola som har stora utmaningar på studiero i klassrummet, att var fjärde elev inte får fullständiga betyg och att lärarna inte har befogenheter att göra ett bra jobb och undervisa våra barn med fokus på kunskap.

 

Även Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni var kritisk till regeringen förslag.

– Vi medverkar gärna till att den svenska skolan får mer resurser, vi satsar 14 miljarder mer i vår budget än vad regeringen gör. Men vi kommer aldrig att medverka till förslag som innebär att man sänker skolpeng för en elev som väljer en friskola, sa Nyamko Sabuni (L), partiledare.

Vänsterpartiets ledare säger sig vara förstående inför den kritik som tidigare framkommit – men menar att frågan är för central för inte avgöras av folket.

– Jag förstår att det finns partier som i sakfrågan vill behålla det här systemet. Men låt oss ställa fråga till svenska folket så får de avgöra. Det viktiga är att vi kan åstadkomma något i verkligheten, säger Nooshi Dadgostar (V).

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS