Landet där under en procent är vaccinerade

Uppdaterad 2022-01-12 | Publicerad 2022-01-11

Tidigare var tillgången på vaccin det största problemet, nu är det rädsla och rykten. Vaccineringen i jättelandet Kongo-Kinshasa går långsamt och står inför stora utmaningar.

– De säger att vaccinerna i Europa inte är detsamma som här, säger kongolesen Emmanuel till nyhetsbyrån AFP.

Det största landet till ytan i Afrika söder om Sahara, med en befolkning på över 90 miljoner människor, har en förbluffande låg andel som är fullvaccinerade mot covid-19.

Endast 0,25 procent av befolkningen har fått minst en dos, gick landets regering ut med på ett sammanträde under fredagen.

1,7 miljoner doser av Astra Zenecas vaccin skickades till Kongo-Kinshasa i mars, genom det internationella vaccinsamarbetet Covax, som startades av WHO för att garantera vaccin även för världens fattiga.

Samtidigt kom larmen om ovanliga men allvarliga biverkningar och vaccinet stoppades i ett flertal europeiska länder. Vaccinstarten i Kongo-Kinshasa sköts därför upp till i mitten på april.

Vaccinering i Goma i Kongo-Kinshasa.

– Det blev en dålig start i vaccinationskampanjen och man fick skicka vidare en majoritet av doserna (1,3 miljoner) som man fått till andra Covax-länder, säger Joachim Beijmo, biståndsråd på den svenska ambassaden i Kongo-Kinshasa.

Finns vaccin

Enligt Joachim Beijmo finns i dag ett lager med doser i landet med olika vacciner.

Den största utmaningen när det kommer till vaccineringen av befolkningen är däremot ryktesspridning om vaccinerna på sociala medier och i samtal mellan människor.

Även presidenten Felix Tshisekedi uttryckte sina misstankar mot Astra Zeneca-vaccinet då.

– Jag tror det var rätt att inte vaccinera mig. Jag hade mina tvivel, sade Tshisekedi och sade att han hellre ville vänta på andra vaccin, skriver AFP.

Enligt Joachim Beijmo tror många kongoleser att vaccinerna är osäkra.

– En fjärdedel av befolkningen anser till och med att vaccinerna är gjorda för att skada oss, säger han.

Ndombe Kipula, 52, vaccineras mot covid-19 i början av vaccinkampanjen i april.

Skeptisk befolkning

Emmanuel, en 62-årig polis, säger till AFP att hans fru vaccinerades i Frankrike där hon jobbar inom vården.

Trots att hon inte har blivit sjuk är Emmanuel inte övertygad.

– De säger att vaccinerna i Europa inte är detsamma som här, säger han som en förklaring.

Arkitektstudenten Fabrice, 21, säger att han måste vaccinera för en planerad resa till Kanada, men om det inte vore för resan hade han stått över.

– Min åsikt är att viruset inte existerar, säger Fabrice och påstår att han inte känner någon som har smittats.

Riskerar att gå ut

Med den låga vaccinvilja som finns i Kongo-Kinshasa riskerar doserna som skickats via Covax att nå sitt bäst före-datum innan de har använts – och då måste man antingen slänga vaccinerna eller skicka i väg dem igen.

Först var det tillgången på doser som hindrade vaccineringen av befolkningen i Kongo-Kinshasa, nu är det stor motvilja bland befolkningen.

Enligt den nya biståndsministern Matilda Ernkrans (S) bidrar Sverige mest, sett till befolkningsmängd, till det internationella vaccinsamarbetet.

I mitten på december hade Sverige donerat 5,8 miljoner doser till Covax och utöver det en miljon direkt till Rwanda. Vid årsskiftet räknade man med att ha donerat cirka 9,4 miljoner doser, enligt biståndsministern.

Orättvis fördelning

Men det är fortfarande många doser som behövs för att de fattigare länderna ska hinna i kapp med sin vaccinering.

Enligt kritiker har den ojämlika fördelningen mellan rika och fattiga länder bland annat orsakats av att rika länder köpt upp stora mängder av vaccinerna.

– Det går inte att säga någonting annat än att vi ser den här djupa orättvisan. De rikare länderna behöver var för sig säkert fundera över vad som gick rätt till i början och vad som kan behöva förbättras i framtiden, säger Ernkrans till TT.

Matilda Ernkrans.

Enligt biståndsministern ger Sverige också stöd till Kongo-Kinshasa när det gäller kommunikation kring pandemin i landet.

– Inom EU jobbar vi också aktivt för att se till att man även på den afrikanska kontinenten får möjlighet att producera vaccin på plats, något som kanske hade varit ett sätt att minska transportsträckorna.

Lyckats förut

När vaccindoser nu finns tillgängliga i Kongo-Kinshasa är det största problemet vaccinmotvilja bland befolkningen, enligt Joachim Beijmo.

Dessutom ska doserna distribueras på en yta lika stor som fem stycken Sverige.

– Hanteringen av vaccinet i ett sådant här stort land med dåligt vägnät, kyl- och fryskapacitet är en utmaning. Men under andra vaccinationskampanjer har man däremot klarat logistiken, så det är nog enklare att lösa jämfört med viljan, säger Joachim Beijmo.