Publicerad:
Uppdaterad:

Moskéskytt stoppades från tredje attack

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
50 personer dog i terrordådet i Christchurch. Nu har några av offren begravts.
Foto: Mark Baker
50 personer dog i terrordådet i Christchurch. Nu har några av offren begravts.

Den misstänkte terroristen Brenton Tarrant planerade att utföra en tredje attack i Christchurch men stoppades, uppger nyzeeländsk polis.

– Liv räddades, säger polischef Mike Bush till CNN.

Begravningarna efter terrorattacken i nyzeeländska Christchurch har börjat. 50 personer, varav de flesta flyktingar, dog när två moskéer attackerades under fredagsbönen förra veckan. Det yngsta offret var en treårig pojke vars föräldrar flytt till Nya Zeeland från Somalia.

Hundratals sörjande samlades på onsdagen för att ta farväl av en pappa och hans son som sköts ihjäl, och som är de första att begravas.

– Det finns inga ord för hur fruktansvärt det här är. En familj kom hit för att komma i säkerhet och de borde ha fått vara trygga här, säger premiärminister Jacinda Ardern, som besökte Christchurch för andra gången sedan massakern.

Den misstänkte terroristen, 28-årige australiern Brenton Tarrant, stoppades när han var på väg att utföra ännu en attack, uppger nyzeeländsk polis. Men landets högste polischef Mike Bush ger inga ytterligare detaljer.

En 44-årig man från Nya Zeeland har gripits misstänkt för att ha delat den film som Tarrant livesände under attacken. En tonåring är sedan tidigare misstänkt för samma brott.

29 personer som skadades i attentatet befinner sig fortfarande på sjukhus. Åtta av dem är under intensivvård.

På fredag, när första fredagsbönen hålls sedan terrordådet, kommer två tysta minuter att hållas i Nya Zeeland.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: