Skogsbrand startade efter husbilskrock – boende är evakuerade

Uppdaterad 2018-08-06 | Publicerad 2018-08-05

En husbil började brinna efter en krock med två personbilar utanför Uddevalla på söndagseftermiddagen.

Elden spred sig till ett intilliggande skogsområde och flera boende i närheten tvingades evakuera sina hem.

– Det var en väldigt konstig känsla att inte veta om jag kommer få se huset igen, säger Daniella Molin som tvingades fly.

Larmet om att två personbilar och en husbil krockat vid Bratterödsmotet utanför Uddevalla inkom vid 12.57 på söndagen.

Polis, räddningstjänst och flera ambulanser skickades till platsen.

Fem personer fördes till sjukhus med ambulans. Enligt polisen ska ingen person ha skadats allvarligt i olyckan, men husbilen är helt utbrunnen.

Brinnande husbil orsakade skogsbrand

Ett omfattande släckningsarbete inleddes efter att husbilen fattat eld i olyckan och en större brand i terrängen runt omkring olycksplatsen startat.

Räddningstjänsten begärde vattenbombning från MSB, vilket SOS Alarm bekräftar. Vid klockan 16.30 hade två helikoptrar från MSB och en privat helikopter anlänt till platsen.

Enligt Aftonbladets reporter på plats skickades två ytterligare helikoptrar till branden under kvällen.

Vid klockan 20.15 hade räddningstjänsten branden under kontroll, men eftersläckningsarbetet väntas pågå i flera dagar.

Stall och hagar i närheten

Mathias Carlsson, 47, har hästar i närheten av branden och åkte ut till brandområdet för att se vad som hände.

– Man kommer ganska nära där vi står, det blåser åt rätt håll kan man säga.

Området som började brinna är ett skogsområde, och på andra sidan en väg finns ängar, betesmark och en järnväg. Dit har inte elden spridits.

– Om vinden vänt och det hade tagit sig hade det blivit värre. Det är dels hagar och även mycket häststall och sånt i närheten, säger Mathias Carlsson.

Mathias Carlssons har sina hästar en bit bort från brandområdet, men en del har hästar som står bara några hundra meter från branden.

– Det var bara hästtjejer som stod där från början, många var ju oroliga. Det var någon som sa att vinden skulle vända under kvällen och då blir man ju lite orolig att elden kanske tar sig och fortsätter bort mot hagarna. Det går fort när det väl börjar brinna, det såg vi idag.

Evakuering inleddes

En evakuering av ett 10-tal bostäder i närheten av branden inleddes strax efter klockan 17, uppger räddningstjänsten,

– Vi har ingen kontroll på branden just nu, det blåser kraftigt, sa Janne Olsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Uddevalla, då.

26 personer ska ha evakuerats enligt polisen. Branden är nu under kontroll, men det är oklart om några bostäder skadats av exempelvis rök eller vatten.

Det finns inga uppgifter om att några fastigheter ska ha brunnit.

– Vi vet ännu inte när de evakuerade får återvända hem, men troligen inte idag. De har fått hjälp med bostad, säger Hans Lippens, presstalesperson vid polisen.

Daniella tvingades fly sitt hem

Daniella Molin, 38, bor tillsammans med sin sambo och deras katter i ett av de hus som evakuerades.

– Polisen kom till oss och informerade om att vi borde förbereda genom att packa våra saker ifall vi skulle behöva evakueras.

Daniella Molin packade sin och sin sambos väska med det viktigaste och väntade på att polisen skulle ringa om de behövde åka, som de sagt att de skulle.

– En och en halv timme senare kom en polisbil till vårt hus och de klev ur och sa ”nu är det dags, ni får åka”.

Daniellas sambo hade gått ut i skogen för att kolla efter branden, och poliserna sa att hon behövde ringa och få hem honom på en gång.

– Vi bar ut katterna och påsar med kläder samtidigt som vi pratade om vart vi skulle ta vägen. När vi åkte började det sticka i ögonen av röken.

”Kanske sista gången jag ser huset”

När paret lämnade huset var hela deras uterum redan fyllt av brandrök.

– Det var jättemycket rök, hela vår trädgård var helt fylld med rök. Vi fick stänga dörren till uterummet så att inte katterna skulle gå ut och andas in röken.

Daniella och hennes sambo åkte till sambons föräldrars lägenhet som stått tom. Där väntade de länge på besked om hur det skulle gå för deras hem.

– Det känns väldigt konstigt och overkligt. Det var en väldigt konstig känsla att inte veta om jag kommer få se huset igen. Jag tog en sista bild på det när jag satt i bilen innan vi körde för jag tänkte det är kanske sista gången jag ser huset, säger Daniella Molin.

VMA skickades ut

Vid klockan 18.55 skickades ett Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, ut till allmänheten i Uddevalla:

”På grund av skogsbrand ryker det kraftigt i riktning mot Trollhättan med omnejd. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.”

Flera har fått rökskador

Enligt polisen ska flera personer ha skadats i samband med branden.

– Det handlar om rökskador, säger Hans Lippens, presstalesperson vid polisen.

Det finns inga uppgifter om antalet skadade.

Vägen avstängd

Krocken inträffade i södergående riktning på väg 678, som nu är avstängd i båda riktningarna mellan Bratterödsmotet och Råsserödsmotet. Enligt Trafikverket beräknas vägen öppna först under måndagsmorgonen. Trafikanter hänvisas i stället att välja alternativa vägar.

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.