Kriminalvårdspersonal tjänar in bonuspoäng vid utvisningsresor

Uppdaterad 2015-03-07 | Publicerad 2014-10-18

De åker i business class, drar sina privata bonuskort och bor på flådiga hotell. Kriminalvårdens transporttjänstpersonal och gränspoliserna stannar utomlands lite längre och lever lyxliv när de åker på utvisningsresor till andra länder. Allt bekostas av skattebetalarna. Det avslöjar Sveriges Radios ”Kaliber”. Dubai är särskilt populärt att stanna i.

Kriminalvårdare och gränspoliser har levt lyxliv för skattepengar efter utvisningsresor till andra länder.

Dessutom tjänar de poäng på bonuskorten i tjänsten – som de sedan använder för privata resor, enligt uppgift till Aftonbladet.

– För den som reser mycket - och det gör den här personalen hela tiden - blir det massor av poäng. Det går att åka business class till Dubai med sin familj, säger en källa.

Kriminalvårdens transporttjänstpersonal och gränspoliser har stannat utomlands efter utvisningsresor och levt lyxliv, avslöjade Sveriges Radios Kaliber på fredagen.

Ofta i helt andra länder än utvisningslandet.

– Jag har respekt för att man tycker att det är mindre rimligt, att det till och med kanske ibland är lite stötande. Men nu får vi titta på hur vi ska reglera det här och där göra bedömningen om vad som är rimligt och inte rimligt, sa Hans Lagerlöf, chef för den enhet som bokar och planerar resorna, till Kaliber.

”Massor av poäng”

Enligt uppgift till Aftonbladet finns det fler förmåner som gruppen anställda använder sig av.

Utlägg betalas med privata betalkort, men de bonuskort hos olika flygbolag som dras används för privata resor senare.

När en tjänsteresa sker dras först flygbolagets bonuskort och vid ankomsten betalas hotellet med betalkortet vilket också ger bonus.

– Utlägget får man tillbaka, men bonuspoängen går till dig personligen, säger en källa med insyn.

Bonustjänsterna används frekvent.

– För den som reser mycket - och det gör den här personalen hela tiden - blir det massor av poäng. Det går att åka business class till Dubai med sin familj och bo på femstjärnigt hotell i en vecka. Bonusen ger en extra guldkant på tillvaron.

Aftonbladets uppgiftslämnare beskriver hur attityden i frågan påverkats.

– Så på den här resorna är inte det viktigaste att man har passet med sig - det är bonuskorten! Och badkläderna.

Bor på lyxhotell

Enligt uppgift känner Kriminalvården till bonussystemen, men ser mellan fingrarna på fenoment.

– Man kanske ser det här som ett sätt att belöna sin personal utan att det kostar något. För det ska också sägas - de här transporterna kan ofta vara väldigt krävande. I en del fall handlar det om att vara igång 14-16 timmar i sträck och där man praktiskt taget får sitta på klienten som slåss och bråkar för att slippa resa.

Uppgifterna som Sveriges Radioprogrammet Kaliber rapporterar om, att personalen bor på lyxhotell, kan inte de enskilda kriminalvårdarna eller gränspoliserna lastas för, menar uppgiftslämnaren.

Hotellen bokas in av myndighetens enhet för resor.

– Det handlar om att ha ett drägligt boende efter att man utfört sitt tjänsteuppdrag. Och man bör ju också bo på hotell som är säkra. I vissa länder går det inte att stanna över natten, exempelvis Irak och Iran. De som varit där får istället åka till närmaste europeiska land för att sova ut. Det är inte så mycket att säga om egentligen.

Vill inte kommentera

Claes Nöjd, ställföreträdande chef för Kriminalvårdens transporttjänst, vill inte kommentera om det finns några etiska betänkligheter i de anställdas bonusresor eftersom det "inte är Kriminalvården som tillhandahåller bonuskorten".

– Det är en helt privat sak som inte rör arbetsgivaren. Vi har ingen möjlighet att kontrollera huruvida en anställd har privata bonuskort eller eventuella uttag av bonuspoäng på det korten, säger han till Aftonbladet.

Han uppger att myndighetens resepolicy förbjuder privata uttag av poäng som genererats genom tjänsteresor - och att poängen ska tillfalla myndigheten. Om detta någonsin skett kan han inte svara på.

– Eftersom vi inte kan kontrollera det är det tjänstemannen som måste redovisa det här i så fall, säger Claes Nöjd.

Följ ämnen i artikeln