Överläkare: Kvinnor, lägg er på soffan när ni kommer hem

Publicerad 2015-10-27

Dansk överläkare tycker att kvinnor ska få ”soffvila” utskrivet på recept.

En ny undersökning visar att kvinnor stressar till sent på kvällen, medan män börjar slappna av redan innan arbetsdagen är slut. Nu uppmanar en dansk överläkare kvinnor att slappa mer.

– Börja med att öva i tio minuter, säger Ane Marie Thulstrup, överläkare vid Arbejdsmedicinsk klinik på Århus universitetssjukhus, till dr.dk.

Kvinnor måste lära sig att lägga sig på soffan när de kommer hem från jobbet.

Det menar Ane Marie Thulstrup, överläkare vid Arbejdsmedicinsk klinik på Århus universitetssjukhus.

En undersökning gjord på urin hos män och kvinnor före och efter arbetsdagen visar nämligen att det är stora skillnader på män och kvinnors stressnivåer när de är lediga.

– Stressnivåerna faller rätt snabbt hos mannen efter 16-tiden medan kvinnans går ner först runt klockan 22-23, säger Marie Thulstrup till dr.dk.

Kvinnan har större arbetsbörda

Enligt studien tyder testresultaten på att kvinnor fortsätter jobba efter arbetet.

En undersökning sammanställd av den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD visar att svenska kvinnor dagligen lägger 207 minuter på jobb i hemmet. Motsvarande siffra för svenska män är 154 minuter.

Enligt studien har kvinnor en tendens att dubbelarbeta samtidigt som det också handlar om var man lägger fokus.

– Man ska lära sig själv att ha fokus på jobbet när man än där och på familjen när man är hemma. Som det ser ut nu sitter många kvinnor och läser jobbmejl på kvällen hemma och funderar på hemmet när de är på jobbet, säger Ane Marie Thulstrup.

”Skriv ut vila på recept”

Hon menar att receptet på att minska stressnivåerna inte bara handlar om motion och att äta rätt – utan att istället skriva ut ”ligga på soffan” på recept.

– Man kan öva på att slappna av i tio minuter och i värsta fall bara låta barnen kravla över en.

---

Gilla Aftonbladet på Facebook

ANNONS

Följ ämnen i artikeln