Ukip:s Farage utanför parlamentet

Uppdaterad 2015-05-08 | Publicerad 2015-05-07

LONDON/STOcKHOLM. David Cameron går mot egen majoritet i det brittiska valet.

Samtidigt går Labour och Liberaldemokraterna mot katastrofsiffror.

Nu bekräftar Labourledaren Ed Miliband att han lämnar sin post.

– Jag tar fullt ansvar för valförlusten, säger han på en presskonferens.

Konservativa Tories blir största parti efter det dramatiska valet i Storbritannien,

– Det var en stark natt för oss, sa partiledaren David Cameron i ett tv-sänt tal i morse.

Cameron ser inte längre ut att ha någon koalitionspartner. Liberaldemokraterna är nästan utraderade, och partiledaren Nick Clegg avgår som partiledare.

”Smärtsam natt”

När så gott som alla 650 mandaten är räknade får Tories egen majoritet. Den nuvarande koalitionspartnern Liberaldemokraterna gör ett katastrofval. I valet 2010 fick partiet 57 mandat, nu kan de sluta på under 10.

– Det är uppenbart en smärtsam natt, sa partiledaren Nick Clegg efter att ha säkrat sitt eget mandat i Sheffield.

Han talade om att resultatet måste få ”konsekvenser”, vilket BBC:s experter tolkade som att han skulle sitta kvar i parlamentet men avgå som partiledare. Vid lunchtid kom också beskedet att Clegg lämnar sin post.

Fiasko för Miliband

Labours Ed Miliband väljer nu att avsäga sig sitt uppdrag som partiledare.

– Han var inte en självklar ledare ens när han blev vald och har fått fäste först på slutet, säger säger statsvetaren Mikael Sundström till TT.

Populistiska Ukip – som svingar mot EU och invandring från Östeuropa – har på förhand pekats ut som en av valets förlorare. Enligt undersökningen får partiet bara två mandat. Partiledaren Nigel Farage lyckades inte heller ta plats i parlamentet.

Skotskt jubel

I Skottland tar nationalistpartiet SNP en jordskredsseger. Partiet har bara sex mandat i det avgående parlamentet. Nu tar partiet 56 av 59 mandat i Skottland. I nuläget stänger partiledaren Nicola Sturgeon dock dörren till en ny omröstning om skotsk självständighet.

– Vi kommer bara att ha en ny folkomröstning om Skottlands invånare röstar för det i valet till det skotska parlamentet.

Aftonbladet/TT