Superlåga styrräntan sänks ännu mer

Publicerad 2016-02-11

Nytt besked från Riksbanken – reporäntan blir -0,50 procent

Styrräntan var inte låg nog.

I dag drämde Riksbanken till med en ny räntechock – och sänkte reporäntan till -0,50 procent.

– De vill visa att de menar allvar, säger Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

De flesta av bankernas experter hade räknat med att Riksbanken skulle sänka reporäntan. Men när beskedet kom klockan 09.30 i dag var det ändå många som höjde på ögonbrynen.

Orsaken var att sänkningen var på hela 0,15 procentenheter. Den nya reporäntan är - 0,50 procent.

Det beror på att inflationen på sistone varit lägre än Riksbanken räknat med.

– Väldigt få trodde att den skulle sänkas så mycket, säger Christina Söderberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer i Aftonbladet TV.

– Riksbanken vill visa att de menar allvar med att inflationsmålet ska nås.

”Konjunkturen fortsätter att stärkas men inflationen bedöms bli lägre under 2016 jämfört med i tidigare prognos. Perioden med låg inflation blir därmed längre. Detta ökar risken för att förtroendet för inflationsmålet försvagas och för att inflationen inte ska stiga mot målet som förväntat”, skriver Riksbanken i en kommentar till beslutet.

Kan vara bindningsläge

Enligt Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, kan den sänkta styrräntan öka bolånarnas möjligheter att förhandla ner räntorna på sina bostadslån.

– Det kan öka chanserna. Men det är viktigt att komma ihåg att reporäntan är långtifrån det enda som styr bankernas kostnader, säger hon i Aftonbladets tv-sändning.

Och för den som har små marginaler i privatekonomin kan det vara läge att binda räntan.

– Det är en ständig fråga att binda eller inte. Att binda kan ses som en försäkring mot kommande höjningar, så det kan vara värt att göra det om man har en snäv ekonomi. Men du får räkna med att du kommer att betala en liten premie för det, säger hon.

Risk för farligt stora skulder

Den sänkta kan leda till att hushållen lånar mer. Det kan i sin tur innebära att bostadspriserna fortsätter stiga.

– Sänkt ränta kan betyda att bopriserna går upp eftersom det är lätt att låna pengar till sin bostad. Men det beror också på utbud och efterfrågan, säger Ingela Gabrielsson på Nordea.

Samtidigt finns en risk att skuldsättningen blir farligt hög. Det är Riksbanken mycket väl medveten om. Men ansvaret lämpas över på politkerna.

”Riksbanken har vid många tillfällen påpekat att det låga ränteläget för med sig risker. För att minska riskerna med hushållens skuldsättning behövs olika reformer som dels skapar en bättre balans mellan utbud och efterfrågan på bostadsmarknaden, dels minskar hushållens vilja att skuldsätta sig”, skriver Riksbanken i en kommentar.

Trots riskerna flaggar Riksbanken, med chefen Stefan Ingves i spetsen, för att den är beredd att sänka räntan ännu mer framöver om det behövs.
Compricers sparekonom Christina Söderberg tror att det dröjer till i slutet av nästa år innan styrräntan börjar ticka uppåt.