Mejla

Wolfgang Hansson

Finns många sätt att svika väljarna

NYHETER

Det finns olika sätt för politikerna att strunta i väljarna.

I USA ritar man om valdistrikt och sätter upp hinder för de som vill rösta.

Eller så gör man som i Sverige och ignorerar valresultatet.

Nyligen besökte jag den amerikanska delstaten Michigan där organisationen Voters not politicians myntat slogan "Det är väljarna som ska utse sina politiker, inte politikerna som ska utse sina väljare".

Några dagar innan jag kom var den förre skådisen och Kalifornienguvernören Arnold Schwarzenegger på besök för att stödja försöken att ta ifrån politikerna rätten att rita om valdistrikt på ett sådant sätt att det egna partiet gynnas.

Utanför Detroit finns ett valdistrikt som delstatens republikanska majoritet ritat om på ett sådant sätt att väldigt många av demokraternas väljare hamnar i samma distrikt. Därmed har republikanerna försäkrat sig om att vinna övriga distrikt.

Metoden kallas Gerrymandering och är sedan länge utbredd i USA. Båda de stora partierna använder sig av den men av geografiska och demografiska skäl är republikanerna den största boven.

Om valdistrikten sett mer normala ut i ett antal delstater hade demokraterna ytterligare ökat sin majoritet i representanthuset i de kongressval som hölls i förra veckan.

Oönskade väljare

Främst republikanerna har också hittat på andra sätt för att hindra oönskade väljare från att rösta och därmed öka sina chanser att nå makten.

Fattiga utesluts från att rösta därför att de inte har foto-legitimation. Straffångar fråntas i många delstater sin rösträtt. Alltför få vallokaler i vissa områden ger timslånga köer i val som alltid hålls på vanliga arbetsdagar.

I Sverige som har ett proportioneligt valsystem är det svårare att ägna sig åt den här typen av indirekt valfusk men man kan strunta i väljarna på andra sätt. Exempelvis som nu genom att vägra acceptera valresultatet.

Väljarna har gett partierna ett besvärligt valresultat. Men i stället för att lösa problemet så ägnar sig partierna åt att önsketänka och obstruera på olika sätt. Budskapet till väljarna är "ni har röstat fel". Över två månader efter valdagen finns ingen regering i sikte.

Formellt följer politikerna reglerna men i stället för att snabba på drar de ut på processen i ett taktiskt spel för att vinna tid och nå fördelar. De sätter partinyttan framför landets bästa.
För egentligen är det väldigt enkelt.

Kreativa tolkningar

Den gamla blockpolitiken fungerar inte längre. Nu finns det tre block vare sig man gillar det eller ej. Det begrep alla före valet och det bekräftades av valresultatet.

Antingen bildar de övriga partierna någon form av blocköverskridande regering för att hålla Sverigedemokraterna borta från makten eller så fixar man en regering som direkt eller indirekt blir beroende av SD. Det är så valresultatet ser oavsett hur kreativa politikerna försöker vara i sin tolkning. Matematiken går inte att ändra på.

Därför är "det får ta den tid det tar"-inställningen som partiledarna lite märklig.

Vissa partier ogillar varandra och vill inte styra ihop. Tufft men det är så det ser ut i politikens värld. Det är ett scenario som varje partiledare måste räkna med. Merkels kristdemokrater och socialdemokratiska SPD är inte bästa vänner men styr ihop av tvång och ansvar för landet.

Betalar ett pris

Det borde vara viktigare att Sverige kan styras än att partierna som styr älskar varandra.

Ju längre det partipolitiska spelet pågår desto större skada tar Sverige. Visserligen finns det en övergångsregering som tar hand om det löpandet arbetet men det finns mycket som inte blir gjort. Många beslut som skjuts på framtiden.

Svenska försvaret riskerar att ta skada liksom många kommuner när pengar som man räknat med inte dyker upp i tid.

Vi kan få en budgetfars där den s-märkta övergångsregeringen får styra med en moderat budget och andra liknade scenarier. Den ekonomiska tillväxten kan påverkas negativt.

Det finns ett pris som vi alla tvingas betala för att Sveriges partier inte är beredda att ta sig samman och acceptera det valresultat som väljarna gett dem.

På det viset är amerikanska och svenska politiker lika goda kålsupare. Båda sviker väljarna.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 30-50 % på massor av varor!

Cervera

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Kartorna visar: Så har politikerna riggat valet

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik

USA

Sverige