Engelska skolan vill införa betyg i fyran

Susanna Persson Öste/TT

Publicerad 2021-01-02

Riksdagen väntas inom kort att rösta ja till regeringens förslag om att tillåta skolor att införa betyg från årskurs fyra. Arkivbild.

Engelska skolan, Sveriges största friskolekoncern i grundskolan, inför betyg från årskurs fyra, förutsatt att riksdagen säger ja till regeringens förslag och gör detta möjligt. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Fyra av koncernens 38 grundskolor har i flera år deltagit i en försöksverksamhet med tidigare betyg. Nu vill koncernen till hösten införa det även på de övriga.

– Vi tror att det bidrar till att skapa en trygghet för våra elever, säger Engelska skolans utbildningschef Annakarin Johansson Sandman, till radion.

I dag sätts de första betygen i sjätte klass, men Liberalerna har genom januariavtalet fått regeringen att lägga fram ett förslag om att skolor ska få införa betyg redan från fjärde klass om de vill. Riksdagen väntas rösta igenom det inom kort.

Betyg i lägre årskurser har länge varit en omdebatterad fråga. Såväl Skolverket, Barnombudsmannen, Sveriges elevråd som lärarfacken har varit kritiska.

De andra större friskolekoncernerna Kunskapsskolan och Academedia har ännu inte på koncernnivå tagit ett beslut om tidigare betyg.