Slopad karensdag minskade smittspridningen

TT

Publicerad 2021-06-08

Förändringar i socialförsäkringen under pandemin har lett till minskad smittspridning. Det slår Försäkringskassan fast i en ny rapport som Sveriges Radio Ekot rapporterar om.

Bäst effekt har bland annat ersättningen för karensdagen, utökad smittbärarpenning och att man kan stanna hemma längre utan läkarintyg.

Men Försäkringskassan har inte tittat direkt på smittspridningen utan antagit att ändringarna har haft effekt. I stället har de tittat på hur många personer som har använt sig av de olika anpassningarna i socialförsäkringen.

– Om fler har använt ersättningen och stannat hemma så har det sannolikt gjort att smittspridningen har begränsats. Vi antar att alla inte har ekonomiska möjligheter att stanna hemma om man blir sjuk väldigt ofta, säger Martin Hurtig, analytiker på Försäkringskassan som har skrivit rapporten, till Ekot.

Men även om det inte går att säga exakt hur mycket smittspridningen skulle ha minskat, är även statsepidemiolog Anders Tegnell, vid Folkhälsomyndigheten, övertygad om att ändringarna har haft stor effekt.

– Vår bedömningen är ju just det här att vara hemma när man har minsta symtom, att det kanske har varit ett utav de absolut viktigaste råden vi har gett, säger han till radion.

Att kunna stanna hemma redan första dagen vid symtom har lett till minskad smittspridning av coronaviruset, slår Försäkringskassan fast i en ny rapport. Arkivbild.

PODD Hotet mot "freedom day"

Aftonbladet Daily med Petter Larsson, reporter i London.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen