Naftali Bennett

Netanyahu tvingas lämna makten efter tolv år

Av: 

TT

NYHETER

Benjamin Netanyahus tid vid makten är slut.

Landets nye premiärminister blir nationalisten Naftali Bennett vars regeringskoalition under söndagen röstades igenom med blott en rösts marginal i Israels parlament knesset.

Siffrorna blev 60 mot 59 – knesset har 120 ledamöter. Majoriteten röstade därmed ja till den åtta partier stora regeringskoalitionen – och maktskiftet i Israel är ett faktum.

– Den nya regeringen representerar medborgare från Efrat till Tel Aviv, från Rahat till Kiryat Shmona, sade Naftali Bennett under ett anförande strax före omröstningen.

Han tillade även att landets arabiska medborgare i koalitionen representeras av Mansour Abbas, ledare för islamistiska Raam, samt representanter från Förenade arablistan.

– Jag skulle vilja tacka Benjamin Netanyahu för att han möjliggjorde detta, tillade han i slutet av anförandet.

Landets nya regering är en brokig skara – från yttersta bosättarkanten till islamister. Den sköra koalitionen är historisk på flera sätt: det är bland annat första gången i landets historia som ett arabiskt parti ingår i en regeringskoalition.

Netanyahu: ”Återkommer”

Netanyahu lät inte lika munter som Bennett under det anförande som han gav i samband med den ödesmättade omröstningen.

– Om det är vårt öde att vara i opposition så kommer vi att göra det med huvudet högt tills vi har störtat den här dåliga regeringen, och vi kommer att återkomma för att leda landet på vårt sätt, sade den avgående premiärministern.

Söndagens omröstning innebär att hans tolv oavbrutna år vid makten nu tagit slut.

Under de första två åren blir landets nye premiärminister den 49-årige nationalisten Naftali Bennett, techmiljonär tillika ledare för partiet Yamina. Därefter tar Yair Lapid, som leder det mer mittenorienterade partiet Yesh Atid, över posten.

Yair Lapid var finansminister under Netanyahu under 2013–2014.

”Blandande känslor”

Efter beskedet från knesset strömmade tusentals israeler ut på gatorna i bland annat kuststaden Tel Aviv för att fira slutet på Netanyahus långa tid vid makten.

– Bye bye, Bibi! skanderade den jublade folkmassan.

Omröstningen i knesset drog ut på tiden i flera timmar och gick stundtals hett till. När Bennet höll sitt anförande avbröts han flera gånger av parlamentariker som skrek att han var en lögnare och en förrädare, berättar Anders Persson, forskare om Israel och Palestina vid Linnéuniversitetet, som följt omröstningen under dagen.

– Det var drama in i det sista. Bennett blev avbruten och häcklad så mycket att hans anförande, som skulle ta sju minuter, varade nästan en timme, säger han till TT.

Utmaningar väntar

TT: Vad händer med Netanyahu nu?

– Själv uppger han att han kommer att bli en central figur inom oppositionen, och han har gjort politisk comeback tidigare. Men det finns faktorer som talar mot det nu dock, hans ålder är en. Det återstår att se.

TT: Och vad väntar Bennetts regering? Vad blir de stora utmaningarna?

– Att hålla ihop först och främst. Sedan väntar tre stora inrikespolitiska utmaningar: En planerad högerextrem flaggmarsch nästa vecka, frågor om en stor illegal utpost samt huruvida man kommer tillåta pengar från Qatar att gå till Hamas.

TT: På den utrikespolitiska fronten?

– Bennett kommer antagligen få en månads smekmånad av USA:s president Joe Biden, som gissningsvis är glad över att vara kvitt Netanyahu, en politiker som förolämpade honom personligen under hans tid som vicepresident. Men sedan måste han ta ställning till ett eventuellt nytt Iranavtal, något som Bennett under söndagens anförande sade sig vara emot. Vi får se om han behåller den åsikten när han har premiärministerämbetet, säger Anders Persson.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Naftali Bennett

Yair Lapid

Benjamin Netanyahu

Palestina

Israel