Aida Hadzialic (S).
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Aida Hadzialic (S).

Regiontopparna vägrar SVT-debatt om Kry: ”Fegt och typiskt”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Vårdbolaget Kry är på väg att ta över 1177 Vårdguiden i Stockholm.

Detta var tänkt att debatteras i SVT:s ”Morgonstudion” – men vårdtopparna i M och L vägrar ställa upp.

– Det är typiskt för de regionala företrädarna att ducka ansvar, rasar tänkta motdebattören Aida Hadzialic (S).

Tidigare i januari avslöjades att Kry köpt Medhelp, bolaget som driver 1177 Vårdguiden i Stockholm. Det är bara i Region Stockholm som denna sjukvårdsrådgivning drivs i privat regi.

Läkare och oppositionspolitiker har reagerat kraftigt mot övertagandet. Man menar att risken är överhängande att sjukvårdsrådgivningen kommer att gynna vårdbolaget Kry.

– Kry är en vårdgivare som har egna vårdcentraler – och sedan ska de ansvara för systemet som har hand om rådgivning och hänvisning. Det blir en väldigt konstig konkurrenssituation, har Magnus Isacson, ordförande i Svensk förening för allmänmedicin, sagt till Aftonbladet.

Aida Hadzialic (S).
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Aida Hadzialic (S).

S: ”Återigen en märklig affär”

Socialdemokraterna i Stockholm, har krävt att få full insyn i kontakterna mellan Region Stockholm och Kry.

Och på onsdagen gick Aida Hadzialic, gruppledare för S i Region Stockholm, ut med att den politiska ledningen vägrat möta henne i en SVT-debatt.

– Det stämmer att vi har sökt Irene Svenonius och Anna Starbrink för Morgonstudion i morgon bitti, och fått svaret att det är en fråga för Anna Starbrink men att det är ett ämne som utreds och analyseras, och de vill inte debattera det i nuläget, säger Lisa Åberg, redaktör för SVT:s ”Morgonstudion”.

Foto: Gustaf Månsson/SvD/TT
Krys mottagning i Gallerian i Stockholm.
Foto: CAROLINA BYRMO
SVT ska ha sökt finansregionrådet Irene Svenonius (M) för debatt om 1177 och Kry.

Det blev istället Timbros talesperson i välfärdsfrågor som debatterade i Morgonstudion.

Aida Hadzialic själv säger att det är ”fegt och typiskt” av den politiska ledningen i Region Stockholm att inte ställa upp på debatt om Kry.

– Vi har återigen fått en märklig affär i Region Stockholm, där det finns eventuell risk för jäv, att stockholmarna inte kommer få en saklig och objektiv sjukvård, och att skattepengar inte används ändamålsenligt. Här har politiska ledningen en skyldighet att redogöra för vad det är som har hänt och hur de ämnar hantera det här, säger Aida Hadzialic till Aftonbladet.

Som exempel på tidigare ”märkliga affärer” nämner Hadzialic att regionstyret köpt in pr-tjänster och konsulter för stora belopp, och bygget av Nya Karolinska.

– Det är som en följetong som aldrig vill ta slut.

Svaret: ”Inte mycket att debattera”

Innan Kry kan ta över ägandet av Medhelp kommer frågan att tas upp i hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Aftonbladet har sökt Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm om debatten i SVT.

Foto: Linus Svensson/TT
Hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L).

”Frågan om Krys köp av Medhelp analyseras nu av förvaltningen inför att Hälso- och sjukvårdsnämnden ska fatta beslut. Komplexa frågor kräver gedigna beslutsunderlag. Innan ett sådant underlag finns, är det inte så mycket att debattera. Vi har ingen annan position än att detta ska gå rätt till. Det har vi meddelat SVT”, skriver hennes pressekreterare Rasmus Jonlund i ett sms.

– Att det pågår en förvaltningsutredning om Kry välkomnar jag. Men Anna Starbrink, Irene Svenonius eller någon annan från den borgerliga ledningen hade faktiskt kunnat säga det här i Morgonstudion. Berätta för medborgarna vad som processas, på vilket sätt, och att man kommer återkomma i ärendet. Det går inte att ha den här locket på-attityden, vilket de har, replikerar Aida Hadzialic.

Erik Hjelmstedt, Sverigechef för Kry, har tidigare uppgett för Aftonbladet att sjukvårdsrådgivningen, med dess 250 sjuksköterskor, kommer förbli oförändrad. Och att det inte kommer finnas någon koppling mellan Kry och Medhelp.

Publicerad:

LÄS VIDARE