Smugglingen fortsätter – trots åtal och domar

Jonas Dagson/TT

Publicerad 2021-01-19

En huvudman i det största narkotikaärendet som Tullverket har utrett åtalas vid Stockholms tingsrätt. Men trots åtal och domar fortsätter narkotikan att komma in.

– Det är ett sisyfosarbete, säger kammaråklagare Anna Svedin vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. till TT.

En man i 50-årsåldern åtals vid Stockholms tingsrätt misstänkt för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Åtalet har kopplingar till det stora narkotikamål som nu pågår i hovrätten för västra Sverige. I tingsrätten dömdes 14 personer i en härva där det längsta fängelsestraffet blev drygt nio års fängelse. Domen i tingsrätten handlar om heroin och kokain för mer än 100 miljoner kronor "på gatan" som smugglats till Sverige.

Den nu åtalade mannen pekats ut som en av huvudmännen och är misstänks ha ingått i en organiserad och storskalig smuggelverksamhet som tagit in stora mängder narkotika från Nederländerna till Sverige främst via Öresundsbron. Organisationen tros ha haft sina rötter i Västafrika. Enligt åtalet har mannen haft "ansvar för bland annat logistiken kring narkotikasmugglingen".

Är inte krossad

Men trots att man kunnat gripa och lagföra en stor grupp personer inblandade i smugglingen och distributionen så fortsätter narkotikan att komma in i landet. Organisationen är inte krossad.

– Nej, det är den dessvärre inte. När vi gjorde alla tillslagen [sent 2018] fick vi en effekt så att heroinpriserna steg och det uppstod en brist på heroin i hela landet. Men de återhämtade sig ganska snabbt, säger Anna Svedin.

Den man som nu åtalas fortsatte sin verksamhet efter de första tillslagen och han stoppades först när han greps av nederländsk polis 2019.

Samma telefon

– Och drygt ett år senare dök det upp en person med kapslar och med samma telefon som hade använts tidigare, berättar Anna Svedin.

Så sent som i december 2020 dömdes tre män vid Göteborgs tingsrätt till fem års fängelse vardera för grovt narkotikabrott eller försök till grovt narkotikabrott. En hade transporterat narkotika i en ryggsäck från Stockholm till Göteborg och greps när han skulle överlämna knarket till mottagarna i Göteborg. En av männen, en man i 45-årsåldern boende i Göteborg, hade använt en telefon som tidigare använts i knarkaffärer som avhandlats i den stora rättegången.

– De som nu prövas i Hovrätten har också haft kontakt med den här mannen, säger Anna Svedin.

Den man som kallas en av huvudmännen i härvan och som nu åtalas i Stockholm har inte varit ensam högst upp. Det finns åtminstone en annan person som ännu inte kunnat gripas.

– Vi har inte kunnat fastställa identiteten på honom. Vi vet inte vad han egentligen heter och var han befinner sig, säger Anna Svedin.

Går framåt

Ändå tycker hon att arbetet går framåt.

Tullverket har fått upp ögonen och utarbetat en metodik som gör att man har lättare att identifiera personer och på det sättet har man dragit nytta av den här stora utredningen. Man vet hur de arbetar och hur de organiserar sig.

Och det internationella samarbetet går vidare.

– Även holländarna är intresserad av den oidentifierade mannen. Det var genom en internationell samverkan med ett flertal länder i Europa, bland annat Polismyndigheten i Nederländerna, som Tullverket kom ärendet på spåret, säger kammaråklagare Anna Svedin på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet i ett pressmeddelande.

Ett sisyfosarbete är ett mödosamt arbete som aldrig tar slut, efter den grekiska myten om kung Sisyfos.